Bog

Krybdyrmemoirer

Af (
2021
)

Anmeldelse

Krybdyrsmemoirer

21 sep.21

Velskrevet psykologisk thriller er helt umulig at lægge fra sig. Som en slange ruller handlingen sig sammen og ligger til sidst smukt foldet sammen med ringen sluttet.

Bogens handling springer i tid og synsvinkler og starter i 2003, hvor vi møder den unge kvinde Liv, der bor i kollektiv med to unge mænd. Liv er mærket af sin opvækst med en svigtende mor og en manipulerende storebror. Hun lever det vilde liv med fester og skiftende sexpartnere, indtil hun sammen med sine roomies beslutter sig for at anskaffe en slange. Liv knytter sig til slangen, som hun kommunikerer med og som tænder hende seksuelt. Hun låser den inde på sit værelse og vil ikke lade de andre se den.

I det andet spor af handlingen følger vi Mariam, hvis 11-årige datter Iben forsvinder i august 2017. De to har været på shoppetur i det lokale center, men efter et skænderi er Iben stukket af. Der går noget tid før Mariam opdager, at Iben ikke bare er løbet hjem, fordi Mariam vælger at køre en lang tur efter besøget i centeret. Hun er vred på Iben og ønsker at straffe hende. Mariam har i det hele taget et lidt anstrengt forhold til datteren, som er et resultat af en voldtægt, som Mariam var udsat for i sin ungdom. Ud over de to kvinder følger vi også politiefterforskerne Roe og Ronja, som er sat på sagen med Ibens forsvinden.

Det er en meget anderledes krimithriller, hvor politiets arbejde med efterforskningen fylder meget lidt. Der er i stedet fokus på de enkelte personers liv, som fortælles drypvis i små episoder. De mange synsvinkler fungerer godt og især slangen, der spiller en rolle igennem hele handlingen, og som har sit eget liv og stemme er næsten mytologisk i sin fremstilling, der trækker tråde til paradis og slangen, der frister Eva.

Kapitlerne er korte, og plottet er godt skruet sammen, når man overgiver sig til den noget særlige form, som handlingen folder sig ud på. Der er ikke meget krimi over historien i starten, og som læser er der ikke meget at forsøge at regne ud til at begynde med. Men langsomt flettes personernes historier ind i hinanden og det ender med, at bogen er helt umulig at lægge fra sig.

Som en slange ruller handlingen sig sammen og ligger til sidst smukt foldet sammen med ringen sluttet.

Bogdetaljer

Forlag
Gutkind
Oversætter
Rolf Stavnem
Faustnummer
39570254
ISBN
9788743401384
Antal sider
443

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer