Bog

Hævnen er sød A/S

Af (
2020
)

Anmeldelse

Hævnen er sød A/S af Jonas Jonasson

21 sep.20

En skøn og humoristisk roman, der på fineste vis blander historiske personer og begivenheder med en tilpas mængde kuleskør fiktion. Jonas Jonasson er tilbage i topform!

I Sverige får kunsthandler Victor Alderheim sig en ubehagelig overraskelse, da den prostituerede, han ofte frekventerer, pludselig dukker op med en ung mand, som hun påstår er Victors søn. For at den mulige skandale ikke skal slippe ud, vedkender han sig en form for faderskab. Samtidig et sted i Afrika går medicinmanden, Ole Mbatian, og begræder, at ingen af hans to koner har skænket ham en dreng, for hvem skal så overtage "firmaet", når Ole engang må trække sig tilbage. Tilbage i Sverige har den tidligere succesfulde reklamemand, Hugo Hamlin, sagt sin stilling op og i stedet startet sin egen forretning, som udtænker og udfører dyrt betalende kunders hævn over deres fjender. De tre mænds liv ser ikke umiddelbart ud til at have noget med hinanden at gøre, men blander man Hitler, Paven, en afdød kunstner og en god stak masaier ind i historien, så mødes de tre mænds livsbaner alligevel.

Efter et par halvdårlige romaner er Jonas Jonasson tilbage for fuld kraft med det, han gør allerbedst, et mix af historisk korrekte begivenheder og vanvittige, opdigtede episoder. Romanens humoristiske tone underbygges virkelig smukt med forfatterens karakteristiske, morsomme og underspillede sprogtone, der krydres med punchlines, der får smilet frem på læserens læber eller endog et lille undertrykt grin (for man sidder jo ikke helt alene på sofaen og griner højt).

Mens plottet langsomt bygges op, møder vi de mange personer, hvis skæbner ved en række tilfældigheder flettes ind i hinanden. Og selvom alle figurerne i romanen er karikerede, rummer de også en troværdighed, der er med til at give romanen det lille glimt af realisme, der underbygger det humoristiske aspekt – for chancen for at det kunne ske i virkeligheden forekommer.

Selvom bogens hensigt primært er at underholde – og det lever den helt op til – rammer temaet om at ville have hævn alligevel ned i en, for rigtig mange mennesker, velkendt følelse, for hvor mange gange igennem livet har vi ikke ønsket hævn over nogen eller noget. Altså bare lidt, det behøver ikke gøre særligt ondt.

Skulle man have brug for gode idéer til på hvilken måde, man kan hævne sig på dem, der fortjener det, så kan man søge inspiration i denne roman – hvis ikke, kan man bare smække benene op være i godt og morsomt selskab i nogle timer.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Anders Johansen
Faustnummer
48488277
ISBN
9788770074032
Antal sider
361

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer