Buddy Longway

Bog

Buddy Longway – Den Samlede Saga 1

Af (
2019
)

Anmeldelse

Buddy Longway – Den Samlede Saga 1 af Derib

01 sep.19

Serien om Buddy Longway og Chinooks liv er et fantastisk westerneventyr med masser af kærlighed og virkelig meget spænding. Nu er den genudgivet i en flot hardbackudgave.

Serien om nybyggerparret i sidste halvdel af 1800-tallet var en af mine absolutte tegneseriefavoritter som barn. Nu er den den genudgivet i bogform, og her finder man de første fire bind. Første bind af tegneserien ’Buddy Longway’ udkom første gang på fransk i 1972. Buddy Longway er skrevet og tegnet af den schweiziske tegneserieskaber Claude de Ribeaupierre, kaldet Derib, mellem 1972 og 2006. Serien udkom oprindeligt i 20 album, der nu genudgives i fem eksklusive samlebind, alle fyldt med ekstramateriale om serien.

Hovedpersonerne er pelsjægeren Buddy og siouxkvinden Chinook, som han møder, efter at have reddet hende fra nogle ondskabsfulde mænd, der har bortført hende fra sin stamme. Efter mange prøvelser får Buddy endeligt bragt Chinook hjem til Siouxindianerne, men i mellemtiden er Buddy og Chinook blevet rigtig forelskede i hinanden.

Efter en bryllupsceremoni hos hendes stamme, rejser de to unge mennesker videre, og de skaber deres eget liv i en træhytte på prærien øst for Rocky Mountains. Der ønsker de bare at leve et liv i fred og ro. Det gør de også til at begynde med. Først føder Chinook deres søn Jeremie og senere datteren Kathleen. Men periodens store krige, brutale militærfolk, nybyggere uden respekt for naturen og grådige guldgravere skaber mange udfordringer for den lille familie.

Serien handler om et eventyrligt liv og bygger på fiktive historiske hændelser. Fortællingen lægger sig dog parallelt i tid op ad en historisk kontekst. Man er som læser på sidelinjen som en del af familien og følger dem fra fødsel til død. Gennem fremstillingen af hvordan mennesker også kan være under pres, får læseren et nuanceret syn på de mekanismer, der helt basalt styrer os.

Derib er også kendt for en række andre bemærkelsesværdige tegneserier, der ligesom ’Buddy Longway’ ofte taler indianernes sag. F.eks. den populære børnetegneserie ’Yakari' og enkeltstående værker som ’Han som blev født to gange’ og ’Den røde vej’.

Illustrationerne er virkeligt smukke og harmoniske og opfordrer både voksne og børn til at læse serien. Både farver og former er holdt naturtro, så den føles ”voksen” på den gode måde. Med den nye udgave i bogform, er der kræset for ”lækkerheden”, og jeg tænker, at mange har lyst til at kaste sig over serien på ny. Jeg selv kunne næsten ikke vente på at komme i gang.

Bogdetaljer

Secondary title
Chinook for livet
Forlag
Cobolt
Oversætter
Jens Peder Agger
ISBN
9788770857819
Antal sider
224

Læs også

Graphic novels

I dette tema belyser vi mangfoldigheden inde for graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer