Bog

300

Af (
2007
)

Anmeldelse

300 af Frank Miller

16 apr.07

Blod, død og ære er hovedingredienserne i denne fantastisk flotte tegneserie om 300 tapre spartaneres kamp mod hele den persiske hær

Jeg ved ikke, om man kan bruge udtrykket coffeetable book, om en tegneserie, men hvis nogen fortjener det, er det Frank Millers usædvanlig lækre tegneserie "300". En flot indbundet og fantastisk tegnet historie, om 300 spartanske soldater, som med kong Leonidas i spidsen, holder hele den persiske hær stangen i bjergpasset Thermopylæ – for dog at blive dræbt til sidste mand, da en lokal forråder dem, og viser perserne vejen over passet.

Historien bygger på historiske facts, og bliver dermed endnu mere grum – og fascinerende.

Frank Miller har selv skrevet og illustreret "300", som er tegnet i samme grove stil som Sin City hæfterne. Farverne er generelt afdæmpede for så pludselig at eksplodere i blodrøde overskrifter og udråb.

Selve billedrammerne skifter mellem at fylde hele sider, til mindre rammer inden i hinanden og ved siden af hinanden i et flot samspil omkring billedindholdet.

Teksten er holdt i korte talebobler, og er fyldt med "memorable quotes" (et smart udtryk for mindeværdige citater)

- "Ved middagstid er I døde mænd. Hundrede lande falder over jer! Vores pile vil dække for solen!"
- "Så kæmper vi i skyggen."

Jeg ved ikke, om jeg finder spartanerne specielt sympatiske i Frank Millers gendigtning. De er utrolig ærekære og virker arrogante ud over alle grænser. Men de er MÆND, og de er SOLDATER, og de kæmper for friheden for hele Grækenland.

"300" er også aktuel i biograferne nu. Instruktør Zack Snyder har instrueret filmen, der i sin stil kombinerer tegneseriemediet med filmmediet (som Frank Miller og Robert Rodriquez også gjorde med filmatiseringen af "Sin City"). Filmanmelderne giver den ord som: "en visuel nydelse" og "berusende og betænkelig" med på vejen, så den vil jeg også glæde mig til at se.

Indtil da vil jeg "nøjes" med at nyde en rigtig kvalitetstegneserie, hvor både udtryk og indhold lever op til alle forventninger.

Bogdetaljer

Forlag
Roskilde : G. Floy Studio
Faustnummer
26673348
ISBN
9788791630330
Antal sider
0

Tema

Tema

Tegneserier og graphic novels

Vi belyser mangfoldigheden inde for tegneserier og graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer