Bog

Rejsen til Saturn

Af (
2001
)

Anmeldelse

Rejsen til Saturn af Claus Deleuran

07 sep.19

Hvis man taler om tegneserier med klassikerstatus, er der ingen tvivl om, at Rejsen til Saturn hører til i denne kategori. Historien om rumekspeditionen er grov, satirisk og hylende morsom.

Claus Deleuran tegnede første gang på ’Rejsen til Saturn’, da han var seks år i 1952. Efterfølgende arbejdede han på den, indtil den tog sin endelige form i 1976. De fleste kender nok tegnefilmen med samme navn fra 2008, hvor en del kendte danskere lægger stemmer til, som er produceret af holdet bag ’Terkel i knibe’.

I 1976 på en hemmelig rumbase et sted i Danmark forberedes verdens første bemandede rejse til Saturn. Projektet er tophemmeligt, og ikke engang rumfærgens besætning er klar over, hvad der skal ske. Danmark er deltager i rumkapløbet, da Saturn jo ligger så langt ude i universet, at der sikkert vil gå lang tid, før nogen af de andre stormagter rejser derud og gør krav på den.

’Rejsen til Saturn’ tager sin begyndelse, da ekspeditionen sendes ud i rummet, og læseren præsenteres for ekspeditionens medlemmer på de første sider. De fleste ekspeditionsdeltagere er værnepligtige, der har meldt sig til den hemmelige mission for at få trukket tid fra i tjenestetiden. Ekspeditionsdeltagernes oppakning består primært af sportstasker med øl. Lederen for ekspeditionen er en særdeles temperamentsfuld sergent, Arne Skrydsbøl. I fortællingen møder vi også førstepiloten, den søde Anders Pinstoft, og den dovne Flemming, der bruger tiden på at læse ’Tarzan’.

Ekspeditionen når hurtigt Saturn, hvor den krigeriske sergent Skrydsbøl tror, at en velkomsthilsen fra en af saturnboerne er et krigerisk udfald, hvorfor han banker det stakkels rumvæsen. Denne misforståelse giver anledning til resten af historiens begivenheder. Det vil blive alt for omfattende at gå i dybden med handlingen, men jeg kan afsløre at vi møder både Reserve Jesus, Lucifer, flyvende tallerkner af nougatis, tidligere statsminister Anker Jørgensen og en flok rumkommunister.

’Rejsen til Saturn’ er uhøjtidelig og giver et billede af, hvor let danskerne tager det meste, og at vi i virkeligheden er en samling af øldrikkere, i hvert fald det meste af tiden. Claus Deleuran har tegnet et billede af halvfjerdserne, men han skildrer også noget tidløst og benytter en skarp satire om en danskhed, som stadigt eksisterer. Ekspeditionens deltagere er en gruppe slappe mænd, men bare de har øl, lader de sig ikke skræmme af nogen ting.

Claus Deleruan har en simpel, men meget udtryksfuld, måde at tegne på med rigtig mange detaljer. 'Rejsen til Saturn' er en virkelig sjov tegneserie med masser af tekst og skarpe iagttagelser. En tegneserie der kan læses af voksne og unge, der er udstyret med en god portion humor. Og grin af filmen bagefter, de to medier komplementerer hinanden ret godt i dette tilfælde.

Bogdetaljer

Forlag
Politisk revy
Faustnummer
23852977
ISBN
9788773782187
Antal sider
61

Tema

Tema

Tegneserier og graphic novels

Vi belyser mangfoldigheden inde for tegneserier og graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer