Bog

Offertræet : fireogfyrre folkegotiske historier

Af (
2023
)

Anmeldelse

Offertræet : fireogfyrre folkegotiske historier

08 maj.23

Uhyggeligt velskrevet: 44 små skrækhistorier har den svenske almuekultur og folketro som omdrejningspunkt.

Det var temmelig rædselsvækkende at bo på landet i Sverige i gamle dage. I hvert fald hvis man skal tro Per Faxnelds nye novellesamling ’Offertræet’. Hele 44 historier om onde ånder, hekse, mystiske ritualer og makabre dødsfald blandt den svenske landbefolkning har forfatteren fået plads til, ingen af dem mere end tre sider lange. Savner man lidt gys og gru i hverdagen er der masser at hente i denne lille, veldrejede bog.

Handlingen foregår mestendels i 1700- og 1800-tallet blandt bønder og herremænd oppe i fjeldene og dybt inde i skovene, hvor historier med titler såsom ”De tre krøblinger”, ”Heksefjeldets skygge” og ”Midnatsdåben” udspiller sig. Sidstnævnte har f.eks. en fordrukken enkemand i hovedrollen, som en regnfuld aften bliver vidne til et bizart, hedensk ritual i kirken, mens titelnovellen kredser om en ung pige, som får smag for mord efter at have slået sin kat ihjel ved et uheld.

Overnaturlige farer lurer overalt i ’Offertræet’, hvor især sammenstillingen af den svenske landbokultur og elementer fra den litterære gotik har inspireret forfatteren, som da også kalder sine historier for ’folkegotiske’. Per Faxnelds ligefremme sprogbrug og enkle handlingsopbygning får novellerne til at minde om folkeeventyr, og man mærker en sorthumoristisk tone undervejs, som kun gør historierne endnu mere foruroligende. Fortællingerne er bygget op som små, urovækkende tableauer og understøttes på smukkeste vis af Mimi Strinnholms dystre, sort-hvide illustrationer. ’Offertræet’ er med andre ord en rigtig lækkerbisken for gyserfans.

Bogdetaljer

Forlag
Baggaardsbaroner
Oversætter
Anna Schmidt Andersen
Faustnummer
135601349
Antal sider
186

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer