Bog

On the come up

Af (
2019
)

Anmeldelse

On the come up af Angie Thomas

28 feb.19

Stærk, selvstændig efterfølger til succesen ’The hate u give’ bringer os tilbage til Garden Heights blandt gangstere, bandekonflikter og racisme.

Vi er tilbage i samme miljø, som du måske kender fra The hate u give. Ghettoområdet Garden Heights bærer præg af de uroligheder, der foregik i forrige bog efter drabet på den unge sorte fyr, Khalil, med lukkede, udplyndrede og nedbrændte forretninger. Selvom miljøet er det samme, er det nye mennesker vi møder i denne bog.

Bri er ”on the come up” til at blive en ny stor rapstjerne og dermed følge i sin afdøde fars fodspor. Lawless stod på vippen til det helt store gennembrud som rapper, da han blev skudt og døde. Bri var kun 5 år, og ikke nok med at hun og hendes ældre bror Trey mistede deres far, så mistede de for en periode også deres mor, som efterfølgende blev junkie. Oplevelsen af at blive forladt af sin mor, sidder stadig dybt i Bri som 16 årig og giver anledning til gentagne mareridt.

Bri og Trey er vokset op hos deres farfar og farmor efter farens død, men flyttede tilbage til deres mor da hun blev clean. Bri er dog stadig meget opmærksom på, om moren får tilbagefald. Hverdagen er præget af meget kærlighed, men også stor fattigdom, og indimellem står valget mellem at have råd til mad eller strøm.

Bri og Treys mor Jay har prioriteret af få dem på en god skole uden for Garden Heights området, hvor der primært går hvide elever. Her har Bri sine bedste venner Sonny og Malik, men det er ikke altid let at være sort på en skole, hvor der primært går hvide børn. Bri bliver involveret i en ubehagelig episode med skolens vagter og bliver efterfølgende bortvist fra skolen i tre dage. Oplevelsen gør Bri vred, og hun forsøger at fortælle sin version af historien i en rapsang. Sangen bliver hurtigt meget populær, men samtidig gør Bri sig upopulær blandt mange, da den også kan misforstås og får hende til at fremstå voldelig.

’On the come up’ er en ungdomsroman, men jeg er sikker på, at forældre til teenagere og andre voksne også vil få en masse ud af at læse den. Den er spækket med slangudtryk, hvor man lige skal holde tungen lige i munden, og så er der en del engelsk tekst i den, i form af både citater og sangtekster, men den er utroligt velskrevet og dermed let læst. Romanen giver et fint og nuanceret billede af at være en fattig, sort teenager i USA, men også om at være teenager i det hele taget, med alt hvad der hører med af drømme, dilemmaer, venner, kærlighed og familie. Især kan jeg godt lide at familieværdierne fylder så meget. Uanset hvad der er sket tidligere, og uanset hvordan Bri dummer sig, står familien bag hende i sidste ende, og det er en rigtig vigtig pointe.

Bogdetaljer

Forlag
CarlsenPuls
Oversætter
Betty Frank Simonsen
Faustnummer
46196767
ISBN
9788711900055
Antal sider
403

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer