Bog

Jack

Af (
2021
)

Anmeldelse

Jack

07 dec.21

Robinson lærer livsklogt fra sig om indre kaos og ydre kampe. Sæt dig tålmodigt til rette og lad dig gribe af raceadskillelsens konsekvenser og følelsernes stædige kraft.

Vi er i St. Louis i årene efter anden verdenskrig. Jack Boughton humper sig igennem tilværelsen med småjobs, tyverier og hang til flasken. Nætterne tilbringer han på et logihus eller en bænk i byens parker. Et tilfældigt møde fører til en hovedkulds forelskelse i den afroamerikanske lærer og præstedatter Della Miles. Hun gengælder følelserne, men hendes familie er imod og det omkringliggende samfund er skarpt raceopdelt.
'Jack' er på mange måder en klassisk fortælling om arv og miljø. Om familiens forventninger, frie valg og om de valg der træffes for én på baggrund af hudfarve, klasse og livets omstændigheder.

Marilynne Robinsons forfatterskab kredser om stille liv og religiøse miljøer i USA's midtvesten. Har man læst hendes romaner Gilead og Hjemme, er man stødt på Jack som en bifigur. Nu følger vi ham på nært hold, i tankestrømme og i dialoger med sine dæmoner og sin Gud. Han flakker rundt med skiftevis håb og fortvivlelse og er smerteligt bevidst om andres blik på sit ubarberede ansigt og tøjets slid og lapper. Som læser kommer vi klaustrofobisk tæt på det destruktive og trøstesløse.

Samtidig mindes vi om den redning, som andre mennesker kan være for hinanden. Flere af møderne og samtalerne mellem Jack og Della blødgør handlingen og bryder den barske tone, der præger Jacks vægelsind og ensomme liv. Romanen fænger især, når det forelskede par forsøger at nærme sig hinanden trods samfundets sort-hvide blik. Afsnittene hvor Jack prøver at gennemtvinge en galant væremåde overfor Della er direkte bevægende.

Robinson skriver med stor indsigt og er formidabel til at skildre den menneskelige psyke og ambivalens. Jack kæmper konstant med sin samvittighed og pendulerer mellem handlekraft og nølen. Alligevel formår Robinson at skrive med en nænsomhed, der får alt det godhjertede frem i ham.

Forfatterens akademiske baggrund og kristne tilhørsforhold mærkes tydeligt i sproget, i de bibelske referencer og emner som skyld, tilgivelse og nåde. 'Jack' er en krævende roman med kondenseret tekst og spring i tider. Robinson giver sig god tid, og som læser skal man væbne sig med tålmodighed - især i starten hvor en utrolig lang samtale udgør et af de indledende afsnit. Hér må man holde ud, for der er meget livsklogt og poetisk at hente i temaer som det at forsone sig med sig selv og modet til at lade sig redde.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Juliane Wammen
Faustnummer
39438542
ISBN
9788702309935
Antal sider
346

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer