Bog

På tværs af Norden

Af (
2021
)

Anmeldelse

På tværs af Norden

12 maj.21

Antologien indeholder både undersøgelser af relationerne mellem natur og kultur samt syv illustrerede fortællinger med fokus på klimabelastning.

Denne antologi præsenterer strømninger i nyere nordisk børne- og ungdomslitteratur. Bogen indeholder baggrundshistorie for den klimkatastrofe, verden befinder sig i, hvor der desuden stilles spørgsmål ved, om ikke netop litteraturen burde fremme forståelsen for, at det i virkeligheden er uundgåeligt, at mennesker og naturen både påvirker og former hinanden i stedet for at forsøge "at lede mennesket tilbage til naturen".

Formidling af samfundsforhold til børn og unge er ikke et nyt fænomen, da både strømninger og problematikker i verden afspejles i litteraturen. Også i litteraturen til børn og unge. I forhold til verdens klimaproblemer lægges et stort ansvar over på børnene, da litteraturen opfordrer til, at børnene både skal tage ansvar og være katalysatorer for ændringerne. En del af børnebøgerne indeholder heldigvis budskaber om, at indsatsen for miljøet faktisk nytter noget, hvis man engagerer sig og står sammen.

Mange af børne- og ungdomsbøgerne benytter sig ikke af ord som klimaændringer, miljøproblematikker eller lignende, men vælger i stedet at antyde gennem illustrationer og referencer. Der udkommer også virkeligt flotte bøger med økopoesi, der får læseren til at reflektere over zoologiske elementer ved at formidle denne faktabaserede viden gennem et kulturelt produkt. Dette kan føre til en fascination af naturen, der kan skabe et ’økologisk medborgerskab’, der handler om det enkelte menneskes personlige og sociale ansvar for miljøet. Det er nemlig børnene, der skal lære voksne om vigtigheden af at have fokus på miljøet.

Bogen er blevet til på baggrund af tværfaglige seminarer, med det mål at undersøge, om og evt. hvordan klimakrisen afspejler sig i nyere nordisk børne- og ungdomslitteratur? Resultatet er et interessant værk skabt af dygtige bidragsydere, som primært henvender sig til fagfolk og andre interessenter, med det mål, at sætte fokus på tendenserne i den børne-og ungdomslitteratur, som udkommer i Norden. Antologien er anden udgivelse af tre.

Bogdetaljer

Secondary title
økokritiske strømninger i nordisk børne- og ungdomslitteratur
Forlag
Nordisk ministerråd

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer