Bog

Skarp på kattedyr

Af (
2020
)

Anmeldelse

Skarp på kattedyr af Owen Davey

20 okt.20
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Endnu engang har Owen Davey skabt en fagbog i kunstnerisk særklasse, der er så vidunderlig, at både små og store må overgive sig.

Bogen indledes med en oversigt over, hvad katte egentligt er. Altså de forskellige kattearters evolutionære slægter og levesteder. Der anslås at være 38 arter af katte i dag, som hver er tilpasset netop deres miljø, hvad enten det er i junglen eller i ørkenen.

Mange arter af kattedyr er meget sky, derfor er der meget, vi endnu ikke ved om dem, men vi ved, at kattedyr som udgangspunkt æder alt, hvad de kan få fat på, og vi ved, at deres fysiologiske egenskaber gør dem til imponerende jægere. Desuden får vi at vide, at kattedyr skal spise kød for at få deres ernæringsmæssige behov opfyldt. Vi får oplyst, at huskatten er et af de mest populære husdyr i verden. Og vi ser, hvorledes mange kattedyr, der er særdeles godt camouflerede i deres naturlige habitat, tilpasser sig livet, der hvor de er.

Fælles for kattedyrene er, at de er meget territoriale. Den største art er tigeren, som kan veje mere end 300 kg, og en af de mindste arter er den rustplettede kat, der lever i Sydindien og Sri Lanka og vejer ca. 1,1 kg. Flere arter af vildtlevende kattedyr er truede, fordi mennesket breder sig hen over dyrenes naturlige habitater, men også fordi vi dræber dem af forskellige årsager. Bogen slutter med et par gode råd til os mennesker, hvis vi vil være med til at beskytte de vildtlevende kattedyr.

Owen Davey er en fænomenal formidler. Ikke blot er bogen meget spændende, den er også utroligt smuk. Bogen er lækkert produceret med tykke papirsider og grafisk imponerende illustrationer. Ligesom forfatterens Skarp på hajer er dette en perle til børn fra ca. 6 år, som også vil tale til den voksne læser med sin store skønhed. Jeg håber at Gads Børnebøger beslutter sig for at udgive resten af Owen Daveys formidable serie om dyr.

Bogdetaljer

Forlag
Gads Børnebøger
Oversætter
Leif Schack-Nielsen
ISBN
978-87-627-3367-1
Antal sider
37

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser