Bog

Måske går det over

Af (
2012
)

Anmeldelse

Måske går det over af Sidsel Falsig Pedersen

01 nov.12

Er du til hverdagsrealisme i et kort præcist sprog? Så glæd dig til Sidsel Falsig Pedersens nye lille roman om parforholdets kvaler.

”Han sætter mig af på skadestuen og kører ud for at ordne ærinder imens, han vil se om frisøren ved siden af har tid til at klippe ham, han skal alligevel hente tøj”.
Et eksempel fra Sidsel Falsig Pedersens nye roman på et parforhold, der er kørt fast i samme rille. Man kender hinanden (alt for) godt og tager tingene for givet. Kærligheden og empatien, der før var grænseløs, er blevet glemt i hverdagens tristesse, og man affinder sig.

Læseren følger den navnløse kvindelige hovedperson i hendes hverdag og forholdet til kæresten. I forskellige traditionelle hverdagssituationer tegner Falsig Pedersen et rammende psykologisk portræt af et kuldsejlet parforhold og udviser en fin sans for de små detaljer og usynlige gnidninger, der kan være i et parforhold. Stilen er minimalistisk, og der økonomiseres med sproget, så kun det nødvendigste træder tydeligt frem.

Titlen ’Måske går det over’ siger det hele! Parret går om den varme grød, og ingen tør bekende kulør i forhold til, hvordan de i virkeligheden har det. Der tales om alt muligt men ikke det vigtige. Som her på vej hjem fra julefrokost hos hans familie: 
”Jeg behøvede i hvert fald ikke være bange for at de ville spørge mig om alt muligt. Ingen spørger om andet end hvad man kan lide at spise.“
”Nej, man taler mest om hvordan det går med de andre.”
”Ja, alle taler om andre. Taler de også om os?” spørger jeg.
”Selvfølgelig,” siger han”.

Parforholdet – et fortærsket emne i litteraturen men samtidig evigtgyldigt. Deri er der ikke som sådan noget epokegørende over romanen, men den fungerer alligevel rigtig godt og er kræs for læsere med hang til hverdagsrealisme og et velovervejet sprog – det store drama i den lille hverdag.

Sidsel Falsig Pedersen minder i både stil og sprog om Katrine Grünfeld, som også kredser om parforholdet i hendes indtil videre tre romaner. Hun beviser (også) med denne roman, at hun hører til i eliten af dygtige forfattere, der har deres virke indenfor den minimalisme genre. Jeg kan kun håbe, at med udgivelsen af denne roman vil mange flere få øjnene op for hendes fantastiske forfatterskab.

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Faustnummer
29579504
Graphic
Mikkel Henssel
ISBN
9788779735736
Antal sider
116

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer