Bog

Minna mangler et øvelokale

Af (
2013
)

Anmeldelse

Minna mangler et øvelokale af Dorthe Nors

03 apr.13
AfLine Hoffgaard
Skribent

Kort, præcist og stærkt underholdende. Dorthe Nors sætter fingeren på den moderne kvinde, som forsøger at finde sin indre stemme og sin identitet.

”Minna er ikke en dag over fyrre.
Minna er komponist.
Minna er forelsket i Lars.”

Hermed er Minna indledningsvist præsenteret. Ovenstående citat er fra Dorthe Nors nye korte fortælling. Formen er bygget op om korte sætninger, som 90 % af tiden indledes med Minna. Stilen er oftest observerende og nøgternt beskrivende, men indimellem blander de mere følelsesbetonede og indre stemninger sig og portrætterer en kvinde, der er lidt ude af den.

Minna mangler et øvelokale, så om dagen sidder hun på Diamanten og arbejder på sin musik. Det er ikke optimalt, for der er hun nødt til at arbejde lydløst. Hun savner et sted, hvor hun kan sætte lyd på musikken og sig selv: ”Minna siger: Jeg kan ikke blive ved med at være stille. Minna siger: Jeg må kunne skrue op og ned for mig selv”.

Minna er en kvinde i ubalance. En kvinde som ikke rigtig kan finde sin egen identitet. Der er mange ting, som ikke rigtig er, som Minna gerne vil have det. Hun ville gerne leve et andet og bedre liv. Et sundere liv. Et liv, hvor hun kunne sige fra overfor omgangskredsen. Et liv, hvor hendes far stadig levede.

På romanens allerførste sider forlader Lars Minna. Dermed brister drømmen om et samliv og et barn. Det tvinger Minna til at tage sit liv op til revision. Hvad der sidenhen sker med øvelokalet og Minna, vil jeg ikke afsløre men blot nævne, at Dorthe Nors’ fortælleform ændrer sig næsten umærkeligt og gradvist, efterhånden som romanen skrider frem. En ændring af tingenes tilstand synes at være i frembrud.

Dorthe Nors har et varieret og billedrigt sprog. Det lyder lidt trist det hele, men der er også meget humor gemt i de korte sætninger. Fx da Minna er taget på ferie til Bornholm:

”Husene har skilte i vinduerne.
OPEN. OPEN. OPEN.
De fleste er flyttet.
Liderligheden er blevet”.

Dorthe Nors formår at sige rigtig meget på kort tid, og jeg tænker, at det netop har noget med den korte præcise form at gøre. Jeg er ret begejstret for Dorthe Nors nye roman! Den kan noget og byder på en anderledes lyrisk læseoplevelse med et godt flow. Underholdende og med sprogligt overskud!

Bogdetaljer

Forlag
Samleren
Faustnummer
29820422
Graphic
Alette Bertelsen
ISBN
9788763827058
Antal sider
91

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser