Bog

Instinktet

Af (
2021
)

Anmeldelse

Instinktet

02 jun.21

Amerikansk domestic noir, skrevet med stor indsigt i den menneskelige psykes veje og vildveje, er perfekt til liggestolen, hvis man ikke lige skal rejse sig.

Blythe og især Fox glæder sig til deres første barn, Violet, men det går ikke helt som ønsket for Blythe, hun har svært ved at være den mor, hun så gerne vil, og Violet er et specielt barn.

'Instinktet' er Domestic noir for fuld udblæsning, den genre der har både krimi og thriller i sig, en genre der går helt ind på områder, hvor man normalt er tryg, helt indenfor hjemmets fire vægge. Blythe har været lykkelig med Fox, hun er sluppet hjemmefra fra en tavs far og en mor, der forlod familien. Lykken varer til hun bliver gravid, og Violet bliver født. En smuk lille pige, som Blythe bare ikke rigtig kan elske. Historien fortælles af Blythe, men læseren får tilbageblik på hendes barndom, hendes mor Cecilias barndom og Cecilias mor Ettas liv. Alle tre kvinder har været udsat for ting, der gør, at de ikke magter at skabe et trygt og godt hjem for deres døtre.

Det er en grum historie om, hvordan dårlig barndom og uforklarligt had nedarves gennem generationer og om, hvordan Blythes følelser først låses op, da hun føder sit barn nummer to, drengen Sam. Først her bliver hun mor og fyldt af kærlige følelser for sin lille søn, hun elsker ham overalt på jorden. Bogen planter mange spørgsmål i læserens sind, og helt afklarede bliver vi jo ikke, og det gør bogen rigtig fascinerende og svær at slippe. Er det Blythes behandling af Violet, fra hun er helt lille, der fører til de frygtelige begivenheder? Hun magter hende ikke og lader hende græde i timevis. Eller er det Violet, der er grundlæggende ond, kan et lille barn overhovedet være ondt, et lille barn der mærker, at hendes mor ikke elsker hende, men at moderen elsker lillebroderen. Er det alt sammen noget Blythe bilder sig ind, en svær familiekonstellation, der knager i fugerne.

Her skal ikke refereres mere, læs historien selv og gys, det er ikke rare sager, men imponerende med de mange psykologiske detaljer, både mellem børn og forældre og i parforholdet.

Bogdetaljer

Forlag
Hr. Ferdinand
Oversætter
Anne Matthiesen
Faustnummer
39088932
ISBN
9788740060225
Antal sider
371

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer