Creme fraiche af Suzanne Brøgger
Dejligt hæmningsløs, selvbiografisk roman fra en tid, hvor beskrivelser af seksuelle oplevelser af nogen blev opfattet som stærkt provokerende og af andre som frigjorte.
”Hvordan skal man bære sig ad med at leve livet mindst ulykkeligt og mest interessant, inden man dør".
Det spørgsmål stiller forfatteren sig selv et sted i bogen. Da er hun ganske ung. Men det spørgsmål kunne godt stå som overskrift for Suzanne Brøggers forfatterskab i det hele taget. For det er i høj grad det, mange af hendes bøger handler om. Det enkelte menneskes ret til at leve og opleve på sine egne præmisser, efter sine egne lyster, valg og ønsker.
'Creme fraiche' er første del af det, der sammen med 'Ja' og 'Transparence' udgør en samlet føljeton. Romanen har en jeg-fortæller, som er meget lig forfatteren, og historien er fortalt på en flyvetur imellem New York og Danmark.
Den handler om forfatteren liv, fra hun er cirka 14 år og bor i Bangkok, og til hun cirka 20 år senere sidder i flyet fra New York. Den handler om forfatterens seksuelle oplevelser i de år. Den handler om mennesker, hun møder; kærester, elskere, elskerinder, venner og veninder, om kærlighed, litteratur og livsglæde.
For Suzanne Brøgger er livet og fiktionen ikke to forskellige verdener. Hun skriver sin egen historie, sit eget liv, og så alligevel. 'Creme fraiche' er en roman og ikke en selvbiografi. Hovedpersonen er en litterær figur, en litterær iscenesættelse af forfatteren, og det er det, der er så fint og elegant ved Suzanne Brøggers romaner.
Men 'Creme fraiche' er ikke kun elskov og passioner. Der er også i bogen mange fine og kloge betragtninger om livet i det hele taget. Betragtninger som sagtens kan sige mig noget 30 år efter bogens udgivelse.
Det er faktisk noget af det mest fantastiske ved denne roman; den er på mange måder et tidstypisk billede af den personlige og seksuelle frigørelse i 1960´erne. Men samtidig tilbyder den så alment menneskelige og eksistentielle refleksioner, at den føles fuldstændigt aktuel og nærværende i år 2008. Så lad dig forføre, berøre, provokere og begejstre. Læs eller genlæs denne dejlige roman!