Bog

Termush

Af (
2024
)

Anmeldelse

Termush

27 mar.24

Sven Holms stærke roman om atomkrise, overlevelse, menneskelighed og magtkampe har fået velfortjent klassikerstatus. 

Hvad sker der ved mennesker, når de går ned under jorden og forlader én verden og kommer op af hulerne til en anden? Sven Holm reflekterer i 'Termush' over den terror, det er at være en del af en katastrofe og stå op til en verden, der på mange måder ligner sig selv, men som pludselig er dødbringende at befinde sig i.

En gruppe velhavende mennesker har i flere år betalt ind til et ophold på Termush, der først bliver til noget den dag, atomkrisen bliver en realitet. Nu er bomberne faldet. Gæsterne har befundet sig under jorden i trange beskyttelsesgrotter under selve katastrofen og kommer nu op på det hotel, der skal være deres hjem. Et luksusresort, der er omdannet til bofællesskab, med fokus på, at alle skal leve et behageligt liv uden bekymringer. 

Hver centimeter af hotellets område er spulet, jorden endevendt og blomster klippet ned for at fjerne strålingen. Kun brun jord, kunstigt skinnende løv og kaktusblade er tilbage. Døde dyr fjernes hver dag, og strålingstallene aflæses nøjsomt, så gæsterne kun er tilladt tid udenfor, når det er sikkert, og evakueres i grotterne om nødvendigt. Men er de virkeligt så sikre? Hurtigt begynder der at opstå dilemmaer mellem direktionen og beboerne, for hvem skal egentligt bestemme, hvad er direktionens motiver, og fortæller de sandheden?

Romanens hovedperson reflekterer løbende over, hvad der sker i livet på hotellet, i grotterne og over forholdet mellem beboerne og direktionen. Refleksionerne er både store og små og ofte meget interessante og indsigtsfulde. Nogle er nærmest overraskende, men samtidig fuldstændigt rammende og rørende. Når fx det første syn af havet ikke får beboerne til at glædes over vidderne og skønheden, men i stedet gå en lille smule i stykker indeni ved påmindelsen om, at verden ligner sig selv, men er fuldstændig forandret, og friheden er en illusion.

Sven Holm skriver fængende om, hvordan mennesker reagerer på kriser og om de gruppedynamikker og magtkampe, der opstår, når man prøver at overleve og skabe en utopi. Beboerne på Termush kan leve i nogenlunde tryghed, men samtidig har de mistet noget af deres frihed. På den ene side længes de efter at bryde fri af hotellets ordnede grænser, fri fra at andre bestemmer menuen og organiserer dagligdagen. De vil gerne vide, hvad der sker ude i resten af verden. På den anden side er der et overlevelsesinstinkt, der ønsker at se væk fra de rædsler, der er omkring dem, den smerte og lidelse andre har oplevet og den realitet, der venter et sted derude. Uroen og uoverensstemmelserne vokser.

En dag begynder de mindre heldige, de sårede og lidende udefra at ankomme til hotellet for at få hjælp. Den hjælp, som hotellets gæster har betalt i dyre domme for. Pludselige er gæsterne tvunget til at tage stilling til deres medmenneskelighed og dens pris. 

Sven Holms bog udkom første gang i 1967, men den er lige så relevant og interessant i dag. I en tid med mange kriser får læsningen af 'Termush' nogle ekstra dimensioner. Bogen har således helt fortjent fået stor opmærksomhed de seneste år og er blevet udråbt som en klassiker. 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
137759578
ISBN
9788702409093
Antal sider
125

Tema

Tema

Klimalitteratur

Litteraturen udstiller de fatale konsekvenser af menneskelige handlinger og udgør samtidig en fiktiv legeplads med et indbygget refleksionsrum.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer