Bog

101 mak og mesterværker

Af (
1999
)

Anmeldelse

101 mak og mesterværker: verdenslitterærlig nedslagsbog fra ah - åh af Rune T. Kidde

01 jul.99
Skribent

Hvis du er til sarkasme og kan klare "lettere" omskrivninger af dine yndlingsværker, ja så er '101 mak og mesterværker sagen'.

Bogen indeholder en række meget subjektive beskrivelser og anmeldelser af hovedsagelig romaner. Disse "anmeldelser" ville normale mennesker nok kalde helligbrøde (Hamlet en fjumremikkel??).

Det er uhyggeligt svært at give et referat af bogen, som giver mening, i stedet vil jeg vise nogle eksempler på en Kidde "anmeldelse".

Huckleberry Finn: "Bogen handler om ham der Finn Huckleberly, som løber hjemmefra, fordi han er en værre lille autonom og bor hos sin moster, fordi hans forældre ikke lever mere, fordi de er døde."

Sommer i Tyrol: "Folk havde endnu ikke særlig travlt i den Nazistiske vælgerforening, og så var de jo nødt til at gå rundt og synge hele tiden for ikke at kede sig ihjel. Man kan da ikke gøre for, at man har tarme, og den slags."

Men, det frydede mit bibliotekariske hjerte at Kidde har taget så varmt imod den Store Danske Encyklopædi (om end han synes at det store persongalleri kan være noget svært at finde rundt i.) Men som han siger: "Heldigvis er spændingen ulidelig det meste af vejen. Man bliver grebet efter allerede omkring 3000 sider..."

En bog som opnår at få rosende ord, er underligt nok: Det rimer nu til juleflæsk af Kidde og Mogensen. Den får disse ydmyge ord med på vejen:
"Dette uvurderlige pragtværk er uden at rødme ganske enkelt den sovs, der over årene er skummet af fløden i selve dansk skønlitterær lyriks boblende urkilde-væld. Cremen i selve kulturens vugge og livsessensen af substansen i hele den danske folkesjæl. Mesterligt! .." og sådan fortsætter han lidt endnu.

Jeg vil anbefale, at man indtager bogen i små doser, da det ellers kan blive for meget af det gode. Men den er god, især til regnvejrsdage.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Faustnummer
22438093
ISBN
9788773945537
Antal sider
160

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser