Bog

Radisehajen og andre historier om Ræven og Pattegrisen

Af (
2018
)

Anmeldelse

Radisehajen og andre fortællinger om ræven og pattegrisen af Bjørn F. Rørvik

11 aug.18

Bogen indeholder fem historier om et virkeligt umage, naivt og eventyrlystent makkerpar, de to gode venner Ræven og Pattegrisen, der er et norsk svar på Peter Plys.

De fem historier ’Gøgen’, ’Radisehajen’, Grisekongen’, ’Grisemanten’ og ’Yoghurten’, er alle billedfortællinger, og den ene er sjovere end den anden.

I ’Gøgen’ besøger de to venner, Ræven og den lille rethalede Pattegris, den spanske Ko, der sidder i sit pudetræ, og er meget klog, faktisk klogere end de to venner tilsammen, De to venner ønsker at få svar på verdens vigtigste spørgsmål. De har hørt en mystisk lyd, som hun skal hjælpe dem med at afkode. Desværre viser det sig blot at være en gøg, som hverken er sjælden eller eksotisk. Men Koen fortæller, at hvis man står under et birketræ, hvor gøgen kukker på grenen ovenover, kan man ønske sig tre ting. Ræven bliver så glad, for han mangler lakrids og kunne faktisk også godt bruge en måneraket. Den lille gris ønsker sig intet andet end at få en elegant krøllet hale, måske to, for så var der både en til hverdag og en til fest. Men gøgen er ikke sådan at finde, selvom de kan høre, at det er en kæmpestor en af slagsen! Måske er det en catalansk kæmpegøg?

I historien om ’Radisehajen’ har de to venner plantet en hel stor mark til med radiser og gør alt rigtigt for at hverken århaner eller kaktusfinker skal spise planterne. Men de har aldrig mødt en radisehaj! Og sådan fortsætter de to venners prøvelser, hvor de møder både en kassedyrschef, Den Kongelige Harehund, Surefatter og mange flere.

Bogen er resultatet af et forrygende samarbejde, som to geniale mennesker har skabt i fællesskab. Fortællingerne er skæve og ligger ikke under for normer af nogen art. Og hele herligheden er illustreret med Per Dybvigs forunderlige og fantasifulde tegninger. Jeg er kæmpe fan af Per Dybvigs illustrationer, som simpelthen er grotesk sjove. Bjørn F. Rørviks humor er vidunderlig sort, og hans historier er skønne at læse højt.

Makkerparret har tidligere lavet billedbøgerne ’ Vejrhårene’ og ’ Cafe Halefjer’ sammen, som stilmæssigt minder om ’Radisehajen’. Bjørn F. Rørvik er også kendt for ’De tre Bukke Bruse i Badeland’, der har samme gakkede humor.

’Radisehajen’ egner sig til højtlæsning for børn fra ca. fem år.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Oversætter
Kamilla Jørgensen
Faustnummer
54104480
ISBN
9788771513448
Antal sider
91

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer