Anmeldelse
Johns saga af Torben Munksgaard
- Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer
11 jul.18
Skribent
En gribende saga-roman om kærligheden, alderdommen og smerten med en bismag af Gammel Dansk og Hallgrimúr Helgasson.
John har det ikke nemt i Torben Munksgaards nyeste roman. Han er 75 år, men allerede ved at blive gammel. Samfundets ungdomskult ved slet ikke, hvad det skal stille op med ham længere, og han ved heller ikke, hvad han skal stille op med samfundet. Hans stamværtshuse forsvinder et efter et, som boblerne på en kop sort kaffe, hans kone dør, og hans børn hundser med ham. Det er ikke let overhovedet. Heldigvis har han sin ven, den tavse Ole, at betro sig til og sin mystiske underbo Rafn, som dukker op og forsvinder igen, lige så pludseligt som erkendelsen af at livet slutter.
Ligesom Bjørn fra Munksgaards mesterværk 'Muren' fra 2017, og ligesom navnebroderen John Wayne, er John en mand ude af trit med tiden. John tager sig gerne en lille én for at kunne håndtere det hele, men det er hans børn begyndt at blande sig i. Det er lige til at blive helt tørstig af at skulle diskutere den slags med dem, synes han.
Man fornemmer en tydelig inspiration fra en islandsk forfatter som Hallgirmur Helgasson, manden bag 'Kvinden ved 1000 grader'. Ligesom Helgassons prosa, rummer Munksgaards også både en ironisk sarkasme med blottede tænder, et nærmest viljesudslettende sortsyn og – ikke mindst – en melankolsk poesi, der væver det hele sammen til en hjerteskærende skildring af, hvor svært livet er at finde ud af for de fleste.
Og svært bliver det virkelig. Hele Johns liv begynder at gå op i sømmene, men ligesom i den mesterligt udførte 'Muren', bringer Munksgaard det hele rundt i en fuld cirkel, så man ikke kommer til at ligge mere søvnløs, end man først kunne frygte.
Johns mysterie-ven, islændingen Rafn som dukker pludseligt op og forsvinder pludseligt igen, springer i øjnene som et svagt punkt i den ellers velkomponerede og fængende bog. Hans tilstedeværelse skal tydeligvis styrke romanens islandske spor, som saga-delen af titlen og en væsentlig del af handlingen også understøtter, men han virker overflødig og klodset, når han dumper ind i fortællingen på et passende tidspunkt, og man savner ham ikke, når han efterhånden holder op med det.
Det er sjældent, man som anmelder ønsker sig, at en bog er længere, end den er, men i den konkrete sammenhæng kunne det måske havde givet Rafn-sporet lidt mere saft og kraft (eller sejdmagi - hvad ved jeg?), hvis det havde haft flere sider at udfolde sig på. Som det er nu, virker det i bedste fald som en klodset intertekstuel reference til de islandske sagaer for de indviede og i værste fald som lidt sløset redaktionel beskæring af et muligvis spændende spor i handlingen.
Romanen er ikke helt det indblik i dagens Danmark, som 'Muren' fra 2017 var, selv om man fornemmer, at den en gang imellem forsøger at være det, men det er stadig en god læseoplevelse, som kan give anledning til refleksion over, hvad det egentlig vil sige at leve og at have levet.
Bogdetaljer
Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
54129637
ISBN
9788711901762
Antal sider
181
Andre bøger af Torben Munksgaard
Damevennens død
Torben Munksgaards modtog Harald Mogensen-prisen på Krimimessen i Horsens for 'Damevennes død'.
Læs mere
Digterens død
Torben Munksgaard springer ud som krimiforfatter i en nyskabende sammensmeltning af spænding og samtidsskildring.
Læs mere
Muren
Torben Munksgaards roman er mange ting: Den er en velskrevet, sjov, lang, dyster, trist, opbyggelig, nedbrydende og nødvendig. Det kunne være årets og tidens danske roman.
Læs mere
I virkeligheden
Kollektivroman om studerende, administrativt personale og undervisere på kunstretningen på Københavns Universitet.
Læs mere
Fortællinger om kærlighed
En fin samling noveller, der beskriver kærlighedens væsen i alle nuancer og samtidig viser et ærligt og realistisk billede af kærlighed og relationer mellem mennesker i dag.
Læs mere
Sort hund
Én hændelse kan brede sig som ringe i vandet, og spørgsmålet i Torben Munksgaards tragikomiske univers er om livet og lykken er styret af tilfældigheder eller skæbnen.
Læs mere
Den perfekte mand - en selvbiografi
Underholdende og løgnagtig fortælling om ung forfatter, der lokkes ud i den største livsløgn af alle: at påtage sig en anden mands identitet.
Læs mere
Danske slægtsromaner
Annas sang
I et forrygende fortælle-flow udruller Benjamin Koppel den sympatiske livshistorie om Hannah, der må lægge både kærligheden og en passioneret pianistdrøm på hylden. I 2023…
Læs mere
Barnet fra Thy
Tredje selvstændige bind i Hellebergs medrivende, autofiktive slægtssaga er nået til forfatterens egen barndom i 1960’erne i en dysfunktionel familie.
Læs mere
Kærlighedens år
Imponerende og velskrevet debutroman om tre generationer af kvinder, jagten på at finde sig selv, frihed, lighed og prisen for det hele.
Læs mere
Det er de danske som flygter
Yderst velskrevet, velresearchet og eftertænksom slægtsroman om familien Brinch og hele Danmarks historie i første halvdel af 1900-tallet.
Læs mere
Højsangen fra Palermovej
Annette Bjergfeldts romandebut er en aldeles fremragende, vild, fabulerende og velskrevet roman om jagten på den store kærlighed.
Læs mere
En lykkelig slutning
Nekrofili, medlidenhedsdrab, overtro og gengangere er blot nogle af emnerne i Uthaugs fabulerende slægtsroman. Det bliver aldrig det samme at gå til begravelse igen.
Læs mere
Søstrene fra Thy
Fortsættelsen om kvinderne fra Thy giver et fint tidsbillede og en medrivende og nuanceret beskrivelse af to søstre og deres forskellige livsforløb.
Læs mere
Om hundrede år
Anna Elisabeth Jessen, der har en baggrund som dokumentarist, skildrer en sønderjysk slægt gennem flere generationer med følgerne af Første Verdenskrig som den røde tråd.
Læs mere
Vi kunne alt
Det er bevægende og rystende at læse om Merles udsatte opvækst i 70’erne. Hendes næsten ubærlige oplevelser vækker skyld og skam, men det lyriske sprog løfter romanen.
Læs mere
Mørkekammeret
Velskrevet roman om politiske og religiøse ståsteder. Og om ensomheden som grundvilkår i tilværelsen.
Læs mere
I dine øjne
En bevægende slægts- og Danmarkshistorie om at være født som et uægte barn og om altid at føle sig anderledes og uønsket.
Læs mere
Johns saga
En gribende saga-roman om kærligheden, alderdommen og smerten med en bismag af Gammel Dansk og Hallgrimúr Helgasson.
Læs mere
Folkets skønhed
'Folkets skønhed' er et hovedværk i Merete Pryds Helles forfatterskab og tegner et unikt portræt af Danmark i den 20. århundrede.
Læs mere
En anden gren
Personlig, gribende og velskrevet slægtshistorie fyldt med atmosfære og fortalt med stor indlevelse i et sansemættet og malende sprog.
Læs mere
Kvinderne fra Thy
Helleberg vender blikket mod sin egen slægtshistorie og beskriver sin oldemor og mormor så levende, at man næsten synes, man kender de to stærke kvinder.
Læs mere
Hvor der er fugle
Medrivende slægtsroman fra et vindblæst Norge om blodskam, familiehemmeligheder, ulykkelig kærlighed og længslen efter et andet liv.
Læs mere
Æg
Ramsland serverer forrygende og forrykte fortællinger fra 1300-tallets Fyn, hvor overtroen styrer almuens liv.
Læs mere
Christas to forlovelser
Christas forlovede vender ikke tilbage fra 1. verdenskrig. I stedet bliver hun gift med hans soldaterkammerat og kommer til at leve et overklasseliv i Kolding. Som enke finder hun…
Læs mere
Abelone på Bangsbo
Velfortalt, veloplagt og meget underholdende roman om herskab og tjenestefolk på det farverige Bangsbo Gods i Nordjylland.
Læs mere
Desertørerne
Første del af planlagt trilogi udspiller sig under finanskrisen og fører behændigt sin læser igennem en collage af krig, kærlighed, virksomhedsdrift og sindets krinkelkroge.
Læs mere
Vi, de druknede
Her er skibskatastrofer, død, had og længsel. Historier om helte og skurke i en sjældent vellykket cocktail af en storslået generationsroman om Marstal og de syv verdenshave.
Læs mere
Apropos Opa
Med sproglig præcision, afdæmpet ironi og ømhed skildrer Julia Butschkow i Apropos Opa en ung kvindes undersøgelse af sammenhængen mellem sin egen historie og sin farfars fortid…
Læs mere
Familien Bruchfontane
Underholdende slægtsroman fra mellemkrigstidens Sønderjylland giver indblik i den industrielle udvikling i Danmark – og lyst til at læse mere fra samme skuffe.
Læs mere
En engel bag øret
Slægtsroman om livet i forfatterens jødiske familie i en landsby i Rusland og om slægtens historie fra midten af 1800-tallet og frem til farfaren kommer til Danmark i 1912
Læs mere
Stella
Hvis ikke du har læst bøger af Per Gammelgaard før, så er det nu, du skal starte! Stella er en fin blanding af slægts- , kvinde- og kunstnerroman, fortalt med respekt, indlevelse…
Læs mere
Mindet
Livet på landet i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet, som det opleves af pigen Agate, der fortæller om forældre og søskende, tildragelser på egnen, hverdagen på gården
Læs mere
I min tid
Lillepigen Agate fra 'Mindet' lever nu sit stridbare voksenliv. Læs med og lær om kvindeliv, bondestædighed og poesi.
2. del af Mindet
Læs mere
Den ottende bonde
Bent Haller beskriver et dansk bondesamfunds nyere historie i denne gribende og rystende roman. En roman om magt, svigt og skyld af allerværste slags.
Læs mere
Fata Morgana
"Vi mener ikke ret meget ud fra en overbevisning længere. Vores meninger er reduceret til et sæt værktøj som vi kan opnå social anseelse med." - Fata Morgana
Læs mere
Juttas år
"Kære Albertine - kære søde faster" sådan begynder den meget underholdende, morsomme og fascinerende historie om beboerne i Flakhavn i det sydfynske øhav.
Læs mere
Den amerikanske sømand
At der går døde folk i klitterne ved Skagen er et faktum. Karsten Lund vækker dem til live og gør det fremragende.
Læs mere
Serafia
Bajere, bandeord og beverdinger er nogle af elementerne i Serafia, men også præcise skildringer af miljø og af mennesker med lavstatus i dagens Danmark.
Læs mere
Strømme
Slægtsroman fra Sydfyn i slutningen af det 19; århundrede - Kirsten, som kommer fra trange kår, oplever nok forelskelsen, men ikke kærligheden, og må leve en hård tilværelse…
Læs mere
Regnskab
Kirsten og Jens Sørensens børn får en meget forskellig opvækst - Vi møder dem ved befrielsen og får derefter oprullet de skæbner, der har ført til deres valg af side.
Læs mere
Hundehoved
Ligesom kubismen ikke lod sig nøje med ét perspektiv på tingene beskriver Ramsland på samme måde virkeligheden som undvigende og flertydig i slægtskrøniken 'Hundehoved'.
Læs mere
Understrømme
En gammel brun kuffert med familiepapirer sætter en fortælling i gang om Martin Ørums slægt og fire generationer i et Danmark, som de fleste genkender i deres egen slægts historie.
Læs mere
Brugernes anmeldelser