Bog

Den amerikanske sømand

Af (
2007
)

Anmeldelse

Den amerikanske sømand af Karsten Lund

24 sep.07

At der går døde folk i klitterne ved Skagen er et faktum. Karsten Lund vækker dem til live og gør det fremragende.

Fortælleren er Esben – han er af Skagen slægt og er på vej i bil til stedet. Man forstår at han bærer på en hemmelighed/uvished som han skal have afklaret.

Historien om slægtens oprindelse har han hørt før: hvorledes hans oldeforældre, Ane og Jens Peter var barnløse i mange år indtil et dramatisk forlis skyllede en amerikaner ind i deres hjem. Ane passede amerikaneren i det lille hus, mens han kvitterede ved at gøre hende gravid. Det var ren planlægning fra Anes side: slægten skulle gå videre.

Jens Peter erfarer senere hvad der er sket men accepterer helt sønnen efter fødslen. Sønnens udseende afviger meget fra Jens Peter og er – ikke uventet - helt lig den sorthårede amerikaner. Navnet "Amerikaneren" hænger ved sønnen hele livet i det lille samfund, hvor alle kender historien om Anes pludselige graviditet.

Den rigtige amerikaner forsvinder på uforklarlig vis – kun strandfogeden fortsætter til sin død med at efterforske hvad der blev efter ham.

Anes liv bliver lykkeligt med Jens Peter og den viltre søn, Anthon, kaldet Tonny. Familien er dygtige fiskere og skaber vækst til Skagen. Familiehistorier oprulles og man følger slægtens liv og velstand gennem det 20. århundrede.

Karsten Lund er journalist og har skrevet en del romaner. Med denne roman har han med et brag skrevet sig ind i rækken af fabulerende danske krønikefortællere og kan måle sig i litterære kvaliteter med Bjarne Reuter. Hans fortælleevner er virkelig usædvanlige ligesom hans evner til at berette om Skagens historie gennem familiens medlemmer.

Det er ganske enkelt fornøjelig og samtidigt informativ læsning hele vejen igennem. Ligesom Carsten Jensen skrev Marstals historie i romanform, har Lund skrevet Skagens historie. Reklamér for romanen som en familiehistorie, en krimi, en fiskerfortælling, en dansk kystbys udvikling: den rummer det hele.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
26885310
ISBN
9788702061048
Antal sider
324

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer