Bog

De rejsende

Af (
2020
)

Anmeldelse

De rejsende af Regina Porter

30 jul.20

Usentimental og generøs slægtsroman om en sort og en hvid familie i USA fra 1950’erne til 2010 spiller på mange strenge med humor som en forsonende kraft.

Denne bevægende slægtsroman om to amerikanske familier giver et fremragende tidsbillede af USA fra 1950’erne til 2010, fra borgerrettighedskamp til præsident Obamas første år i Det Hvide Hus.

James Vincents far var brandmand, og James bliver advokat i New York og hans ægtefødte søn, Rufus, bliver Joyceforsker. Agnes Miller fra Georgia er en sort kvinde, der bærer på et brutalt overgreb og flygter til New York. Hun bliver gift med Eddie Christie, der deltager i Vietnamkrigen. Deres yngste datter, Claudia, bliver Shakespeareforsker og gifter sig med Rufus.

Der er blændet op for verdens uophørlige gang i et mylder af fortællinger om held og uheld, kærlighed og sorg samt kaos og frygt. Det er skrevet med varme og humor, fyldt med fine dialoger, skarpe pointer og overraskelser til det sidste.

De mange skæbner fletter sig ind i hinanden på kryds og tværs. I kapitlerne er der angivet en tidsperiode, men de enkeltes historier er ikke fortløbende. De springer fra nutid til fortid og omvendt. Heldigvis er der en personliste som i et skuespil, hvor de vigtigste fakta er beskrevet. Små sort-hvide fotos dokumenterer på forskellige måder situationer og personer. De supplerer på bedste vis det skrevne tidsbillede.

Tidens musik og film er med. Litteraturen med Shakespeare og Joyce er vigtige komponenter i familiedramaet. Især spiller dramaet af Tom Stoppard: ’Rosenkrans og Gyldenstjerne er døde’ en rolle. Det er et absurd, humoristisk skuespil om to bipersoner i ’Hamlet’. Dramaet er med Eddie i Vietnam og familien Christie opfører det som en leg for at glemme traumatiske oplevelser. I Den hvide familie, Vincent, får Rufus James Joyce: Portræt af kunstneren som ung mand af sin far, og hans skæbne er beseglet.

Agnes’ og Eloises kærlighedshistorie gør indtryk. De mødes som børn, men Agnes afviser Eloises tilnærmelser og gifter sig med Eddie. Eloise er lesbisk, en eventyrer, der først er i Vietnam som efterretningsanalytiker og senere tager en uddannelse som pilot i Tyskland for her at leve det frie liv. Men den store kærlighed er Agnes. Agnes’ brutale oplevelse som ung ligger som en vigtig markør gennem hele romanen. ”Og hvor var Gud? Var Gud hæs den aften?” Da Eddie er død, udlever hun andre sider af sig selv.

Indtryk gør også den scene, hvor James Vincents voksne sønner, de to halvbrødre Hank og Rufus, første gang møder hinanden. De rammende dialoger rummer både det pinlige og morsomme. Bedre kan det ikke skrives.

Romanen spiller på mange strenge. Strygejern, kartofler, racisme, borgerrettighedskamp, familieliv på godt og ondt, oplevelser fra Vietnamkrigen, køn og ikke mindst det at rejse. Man rejser væk fra fattigdom og ubehagelige oplevelser og hjem igen. Man rejser gennem uddannelse til en anden social klasse. Man rejser til Berlin for at udleve sin seksualitet, og man rejser gennem tiden, hvor moralen skifter.

Regina Porter er født i Georgia, USA og er en prisbelønnet dramatiker. ’De rejsende’ er hendes romandebut, som overalt har fået rosende omtale.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Oversætter
Ida Jessen
Faustnummer
48536336
ISBN
9788740050295
Antal sider
347

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer