Bog

Spindleren

Af (
2011
)

Anmeldelse

Thierry Jonquet: Spindleren

14 jul.11

En spindler er et leddyr, som spinder net til at fange sit bytte i. Edderkopper f.eks. Spindlerens originaltitel Mygale er da også det franske ord for en tarantel. Og sådan en er den midaldrende velhavende læge og plastikkirurg Richard Lafargue. Han holder den unge smukke Ève fangen som et mondænt husdyr i sin pragtvilla et af Paris' velhaverkvarterer. Og der foregår et perverteret magtspil mellem de to, hvor han bl.a. fra tid til anden prostituerer hende, mens han selv kigger på via et skjult vindue. Den tredie spiller på banen er bankrøveren Alex, der er på flugt efter at have dræbt en politimand. Han har udset Lafargue til at blive tvunget til at ændre hans ansigt - evt. ved at bortføre hans kone, som han tror, at Ève er...
Det er en fransk klassiker, som af en eller anden grund ikke har fundet vej til dansk før her 27 år efter. Og det var dælme på tide. For det er mildest talt en exceptionel fremragende psykologisk thriller, som Jonquet skrev tilbage i 1984.
Ikke ét element mangler der, selv om der mod nutidig sædvane i krimi/thrillergenrerne kun er blevet brugt 165 sider på at fortælle en ekstremt spændende psykologisk historie helt nede fra dybderne. ALT fungerer! Og det er stramt gjort: Tre personer har replikker, tre personer har synsvinkler - og bogen foregår på stort set én lokalitet. Og både psykologiernes og handlingens spænding holder og øges frem til sidste punktum.
Det ny forlag Labyrint har kun fire udgivelser på bagen, alle fransk spændingslitteratur i høj klasse. Bl.a. Ceryl Fereys Zulu og Jean-Claude Izzos Total Kheops. Det begynder at ligne et forlag, hvorfra jeg bare kommer til at reservere bøgerne ubeset.
Bogen har som nævnt klassikerstatus i Frankrig - jeg vil gøre min lille beskedne del for, at den med forsinkelse også opnår denne status i Danmark.

Fra: Bogbrokken

Bogdetaljer

Forlag
Labyrint
Oversætter
Jesper Tang
Faustnummer
28739974
Graphic
Arnaud De Grave
ISBN
9788792452030
Antal sider
165

Brugernes anmeldelser

1 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer
AfMichael Krarup
lør, 25/06/2011 - 15:58

Lars Bonnevie har d. 24. juni i Weekendavisen anmeldt thrilleren Spindleren af Thierry Jonquet. Det har han sgutte gjort godt! Jeg har sendt et læserbrev til Weekendavisen, som lyder:
"Lars Bonnevie (LB) anmeldte 24. juni Thierry Jonquets fremragende thriller Spindleren. Og bogen får da også som fortjent en meget positiv anmeldelse. Hvad bogen og dens kommende læser derimod ikke har fortjent, er at anmeldelsen får stort set samtlige vigtige spændingspunkter afsløret. LB skriver, at "en spindler er en edderkop, der tålmodigt indfanger sit bytte i et spind". Og det gør Jonquet også i sin måde at skrive bogen. Men LB flår derefter hele spindet i stykker, så hele det indspundne plot ligger blotlagt, allerede inden man begynder på bogen. For det er netop forfatterens langsomme afsløring af, hvad historien bag forholdet mellem plastikkirurgen Lafargue og hans fange Ève går ud på, der den store hemmelighed i bogen. Det sammen med årsagen til Lafargues datters psykose og smågangsteren Alex' virkelige rolle afslører LB og fratager dermed den kommende læser bogens store oplevelse. Lidt selvcensur i referatet havde klædt anmeldelsen, og jeg vil ikke anbefale nogen at læse anmeldelsen, med mindre de allerede har læst bogen. Og det er vel ikke meningen med boganmeldelser?" Du kan, hvis du tør - eller har læst bogen, se anmeldelsen i Weekendavisen fra d. 24. juni 2011 eller på Weekendavisens hjemmeside, hvis du har et login.
Fra Bogbrokken