Bog

Marco effekten

Af (
2012
)

Anmeldelse

Marco effekten af Jussi Adler-Olsen

18 dec.12

Marco er på flugt. På flugt fra familie, politi og hele den Københavnske kriminelle underverden. Og når alle er efter én, så er København en meget lille by at gemme sig i!

15-årige Marco er en kvik dreng, der burde leve et meget anderledes liv, end det han gør. Marco er nemlig roma og lever i en klan, der styres benhårdt og kynisk af overhovedet Zola. Hver dag skal Marco og hans familie ud på de københavnske gader, hvor de tigger og stjæler. En dag overhører Marco dog, at Zola har planer om at invalidere ham, så han kan være mere medynkvækkende, når han tigger. Her går Marcos grænse, og han stikker af. Det er dog ikke så let at stikke af fra Zola og hans klan, og slet ikke når man snart har den samlede københavnske kriminelle underverden på nakken samt den mavesure Carl Mørck fra Afdeling Q.

Dette er kun et lille rids af handlingen i Jussi Adler-Olsens nyeste krimithriller. For romanen er ét stort spind af løgne, bedrag og kynisme - alt sammen på grund af ussel mammon. Korrupte danske embedsmænd og politikere har allieret sig med de hårdeste og mest kyniske kriminelle i bestræbelserne på at få tiltusket sig store pengesummer. Alt imens strammes nettet om den stakkels, sympatiske Marco, som opdager, at København er en meget lille by, når man er på flugt fra et utal af ondskabsfulde mennesker.

Jussi Adler-Olsens serie om Carl Mørck, Assad og Rose fra Københavns politis ”Afdeling Q” har manifesteret sig hos de danske læsere, så de nærmest er en succes, inden de udkommer. Og det er bestemt med god grund. Hans krimier er blandt de allerbedste, der udgives, plottet er hver gang velfungerende og gennemtænkt, og man er godt underholdt.

Dog vil jeg sige, at jeg ikke synes, dette er hans bedste krimi. Historien om den stakkels Marco tiltaler mig, men der er simpelthen så meget korruption og menneskejagt, at jeg hen ad vejen var tæt på at tabe koncentrationen. Men dette, som er et minus for mig, kan jo nemt være et plus for andre. Én ting er sikkert - antihelten Carl Mørck er elsket at den danske befolkning, og det vil han blive ved med at være!

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
29705119
Graphic
Thomas Szøke
ISBN
9788756799065
Antal sider
505

Brugernes anmeldelser

2 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer
AfMarie Rose
ons, 11/01/2023 - 22:09

⭐️⭐️⭐️ (3 ud af 5) 

Igen en bog om afdelingen Q, her  kommer vi i kontakt med menneske fra rundt om i verden, og jo den er ok. 

Marco tilhøre en gruppe sigøjnere der lever af at stjæle fra folk på gaderne i det indre København.  
Deres lede hedder Zola som er m Marcos farbror, og et rigtig store svin. 

Men Marco kommer til at overhøre Zola og hans egen far snakke om at Marco skal sætte på plads, det vil sige at der skal ske en lille uheld med ham og derfor stikker Marco af og dette er starten på en flugt fra kendte og ukendte fjender. 

Vil sige st der går rigtig lang tid før historien om Marco kommer i gang, næsten halvdelen af bøger handler om en anden sag og om Carl Mørcks meget mørke personlighed, som på nuværende tidspunkt er lidt træls at læse om, og om Rose som bare slet ikke udviser det mindste form for respekt for nogen som helst. 
Og så er der Asad, som vi igen ikke får et meget at vide om, og det er nu virkelig ved at være irriterende at man ikke får fortalt hvor han kommer fra og hvad han var i alt tideliger liv?? 

Såå tror at vi tager en pause fra afdelingen Q. 

Og filme har INTET med bogen at gøre, andet at der er en dreng med i filmen som også hedder Marco, desuden skulle de aldrig have skiftet Nicolaj Lie Kaas ud. Filmen var elendig!