Bog

Halvfems huller i himlen

Af (
2019
)

Anmeldelse

Halvfems huller i himlen af Jennifer Clement

09 maj.19
AfMonica Severin
Skribent

Intens og rørende roman bidrager til debatten om USA's våbenlovgivning. Smukt skrevet og meget tankevækkende.

Vi befinder os midt i staten Florida i en trailerpark, der støder op til en ildelugtende losseplads. Ifølge beskrivelsen et virkelig trist sted mellem to landeveje og en å, hvor man er ved at blive kvalt i stanken af giftigt affald. Scenen er sat, og den er ikke opmuntrende, men det bliver værre endnu.

Romanens kun 14-årige hovedperson Pearl bor på trailerpladsens parkeringsplads i en gammel bil sammen med sin mor. Pearls mor Margot stak af hjemmefra, da hun som 17-årig fødte Pearl. Løsningen blev et hjem i hendes bil i en trailerpark. ”Min mor troede vi kun skulle være der en måned eller to, men vi blev der i fjorten år”. Pearl har aldrig kendt til andet og lader heller ikke til at have det store behov for det, hun har det godt sammen med sin mor og den største frygt i deres liv er, at børneforsorgen skal opdage dem og fjerne Pearl.

Persongalleriet i romanen er overskueligt og består bl.a. af de få, skæve eksistenser, der lever i trailerparken. En af dem er pastor Rex, en meget kreativ mand i forhold til at opfinde tiltag, der skal skaffe flere medlemmer i hans menighed, bl.a. Drive-in-bøn og U-vendings-bønnen.Desværre finder han også på Giv-Gud-dine-våben-initiativet. Dette tiltag får fatale følger for Pearl og hendes mor.

Romanen er meget rørende og smukt skrevet. Den giver læseren et intenst billede af det USA, man ellers ikke ser, al fattigdommen og alle de skæve eksistenser, der lever på kanten af tilværelsen.

Pearl lever et liv, man slet ikke kan forestille sig, men da hendes tilværelse pludselig forandres totalt, lader hun sig føre med og tager tingene, som de kommer. Hun griber de muligheder, der opstår, forventer ikke det store, og således har man som læser en følelse af, at hun nok skal klare sig.

Romanen retter en skarp kritik mod USA's våbenlovgivning og hvilke fatale konsekvenser, den kan have.

Bogdetaljer

Forlag
Hr. Ferdinand
Oversætter
Birgitte Steffen Nielsen
Faustnummer
46459032
ISBN
9788740046007
Antal sider
259

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser