Bog

Folk med angst

Af (
2019
)

Anmeldelse

Folk med angst af Fredrik Backman

11 okt.19

Backmanns historie om et mislykket bankrøveri er både ekstremt morsom, men også rørende og med skarpe og fine beskrivelser af mennesker.

Fredrik Backman har med denne historie nu seks romaner bag sig, og for hver udgivelse har han endnu en gang befæstet sin position som en af Sveriges absolut bedste og mest underholdende forfattere. I de to forrige bind om Bjørneby var tonen blevet noget mere dyster og mørk, men med dette mesterværk er han endnu en gang tilbage i det muntre hjørne. Det hele er dog ikke kun skæg og ballade, og undervejs bliver der også plads til rammende og præcise beskrivelser af dagens samfund, det svære liv som voksen og menneskelige relationer.

Et bankrøveri går grueligt galt, bl.a. fordi bankrøveren opdager, at banken er kontantløs. Under flugten fra det tilkaldte politi søger bankrøveren skjul i en nærliggende lejlighed, som netop er ved at blive fremvist. Røveriforsøget bliver nu til et gidseldrama, hvor syv personer og ejendomsmægleren bliver låst inde sammen med bankrøveren. Politiet belejrer lejligheden, men bankrøveren, som i virkeligheden er en flink person, der blot ville skaffe sig en måneds husleje, sætter alle gidslerne fri. Da politiet stormer lejligheden, er lejligheden dog tom, og bankrøveren er på uforklarlig vis borte.

Fredrik Backman har som nævnt igen skrevet en helt vidunderlig og bemærkelsesværdig roman, og hans nyeste roman vil med garanti igen blive rangeret højt på listen over årets bedste bøger. Han er en helt unik historiefortæller, og det er ikke let at finde tilsvarende forfattere, men svenske Jonas Jonasson er nok det tætteste, man kan komme på ham.

Historien er fabelagtig og skruet sammen som en rigtig puslespils krimi, hvor nøjagtigt placerede ledetråde, cliffhangere og antydninger på smukkeste vis får en fornuftig forklaring til sidst. Sprogligt er bogen meget direkte og let at gå til, men alligevel formår forfatteren at tegne et knivskarpt billede af historiens otte personer, som alle på godt og ondt og på forskellige måder har det svært med livet. Backman skildrer sine personer med følsom kærlighed, og budskabet er, at der altid er håb for den ensomme eller fortvivlede.

Bogen, som bagved al humoren og løjerne, er en smuk kærlighedshistorie til livet og et sørgedigt over livets ophør, der spiller på hele følelsesregisteret. Snyd ikke dig selv for 'Folk med angst'.

Bogdetaljer

Forlag
People'sPress
Oversætter
Louise Ardenfelt Ravnild
Faustnummer
47109566
ISBN
9788772007472
Antal sider
366

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer