Bog

Den ærlige bedrager

Af (
2022
)

Anmeldelse

Den ærlige bedrager

03 mar.22

Snyd ikke dig selv for denne perle i Tove Janssons forfatterskab. Bag det beskedne format åbenbarer sig en stor universel fortælling om moral, bedrag og overlevelse.

Tove Jansson (1914-2001) er først og fremmest kendt og elsket for sine mumitrolde, mens hendes værker henvendt til voksne læsere først begyndte at blive oversat til dansk fra 2014 i anledningen af 100 året for hendes fødsel. 'Den ærlige bedrager' udkom på svensk i 1982, og det er en stor glæde, at dette mageløse psykologiske kammerspil om to kvinders skæbneparløb endelig foreligger på dansk. 

I en snedækket svensk skærgårdsidyl bor den aldrende og velhavende børnebogsforfatter Anna alene i Kaninhuset. Hun har gennem et langt liv beriget børn med en række børnebøger med små nuttede blomstrede kaniner. Anna lever en tryg men ensom tilværelse på afstand af virkeligheden og lidt i sin egen verden, hvor tiden glider ubemærket afsted, og det ikke synes nødvendigt at beskæftige sig med kedelige hverdagsgøremål og omverdenen.

I samme lokalmiljø lever den unge kvinde Katri en nøjsom tilværelse sammen med sin lidt enfoldige lillebror Matts, som hun har haft ansvaret for siden barnsben. Katris oprigtige og direkte facon uden antydning af falsk venlighed gør, at de lokale viger udenom hende, men samtidig nyder hun respekt for sin tæft for tal og regning og  for sin evne til at gennemskue, når nogen bliver taget ved næsen.

Katri går ofte tur forbi Annas hus med sin ulvelignende hund, og en på samme tid svigefuld og altruistisk plan begynder at ulme i hendes bevidsthed. Langsomt og vedholdende trænger hun sig ind på Annas enemærker og gør sig uundværlig for hende. Der går ikke lang tid, førend Katri og Matts er flyttet ind i overetagen i Kaninhuset. Anna og Matts finder sammen omkring glæden ved litteratur, mens Katri overtager Annas sejlende økonomi og besvarer breve fra små fans. To kvinder så vidt forskellige af sind, den ene rationel og den anden drømmende og virkelighedsfjern. Men efterhånden indser Katri, at Anna ligesom hun selv forstår sig på bedragets spil, og at de måske har mere til fælles end som så.

'Den ærlige bedrager' er en foruroligende psykologisk fortælling om moral, afhængighed, bedrag og selvbedrag og om, hvor langt vi vil gå og samtidig kunne se os selv i øjnene. Spørgsmålet er, hvem der narrer hvem – eller sig selv. Tove Janssons sprog er på samme tid meget præcist og sanseligt og skaber fantastiske filmiske scener for det indre blik, og alligevel overlades en hel del til læseren mellem linjerne. 

Med 'Den ærlige bedrager' brillerer Tove Jansson med sit fortræffelige blik for de psykologiske relationer mellem mennesker, hvor det idylliske og faretruende går hånd i hånd. Oplagt for læsekredse og en født klassiker, som vi nu endelig får lov at nyde på dansk.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Agnete Dorph Stjernfelt
Faustnummer
62038454
ISBN
9788702341720
Antal sider
206

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer