Bog

Mørkebror

Af (
2021
)

Anmeldelse

Mørkebror

12 okt.21

Den finske seriestart er en ubarmhjertig tragedie om ondskab, opofrelse og barndommens bratte afslutning.

Drengene Jari Paloviita og Antti Mielonen vokser op som hinandens bedste venner. Begge bor hos deres forældre. Hos Jari tæller familien desuden hans højtelskede udviklingshæmmede lillesøster Tina. Antti er enebarn, og hans far både drikker og banker både ham og hans mor. Antti elsker at tilbringe tid med familien Paloviita, og Tina elsker ham. Vi følger de to venner i sommerferien 1991, hvor de sammen graver en tidskapsel ned med breve til hinanden, som de kan åbne igen om mange år.

Til en fest en regnvejrsaften i 2018 bliver en midaldrende mand stukket ihjel, og den hovedmistænkte er flygtet ind i skoven. Da vikarierende vicepolitikommisær Jari Paloviita ankommer til gerningsstedet, bliver han dybt chokeret over at opdage, at han kender både ofret, Rami Nieminen, og den formodede gerningsmand, forfatteren Antti Mielonen. I opklaringsarbejdet deltager også betjentene Linda Toivonen og makkeren Henrik Oksman, kaldet Oksen, der begge er Jaris kolleger. Mordet på Rami Nieminen kunne umiddelbart være kulminationen på flere års mishandling i skoletiden, men venskabets bånd og gamle spøgelser slører alle sandheder.

Historien foregår både i årene 1991 og 2018, og plottet er intenst hele vejen igennem. Man får drypvist spor af de hemmeligheder, der ligger begravet hos de to efterforskere Linda Toivonen og Henrik Oksman. Hemmelighederne åbner døren på klem til næste bog i serien. Forfatteren tegner præcise billeder af sine personer, og forholdet mellem Rami, Antti og Jari er mesterligt tænkt. Det samme er overgangen mellem barndom og voksenlivet.

Stærk og fin start på serie, og man læser videre, selvom man ved, katastroferne venter, og nogle af scenerne er næsten ubærlige. 

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Siri Nordborg Møller
Faustnummer
39504103
ISBN
9788770074711
Antal sider
380

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer