Anmeldelse
Rejse med let bagage
- Log ind for at skrive kommentarer
Novellerne smager af søde sommerfrugter og fremmede himmelstrøg med en bismag af mørke. Historierne er umiskendeligt Janssonske, skrevet med en vidunderlig humor og alvorlige dybder.
I den vidunderlige novellesamling ‘Rejse med let bagage’ udforskes rejsen som konkret fænomen, men også som et billede på livet. Den handler om at tage ud og om at komme hjem, i det hele taget om luftforandring. Karaktererne flytter sig fysisk og mentalt fra et sted til et andet; de befinder sig på ukendt territorium og skal lære sig selv at kende på nye steder og i nye situationer. Tager de alle deres gamle vaner med sig, eller bryder et helt anderledes jeg frem? Og hvilken effekt har en tilrejsende på et sted og dets mennesker?
“Jeg sad og funderede over Rejsens Idé, altså at være på vej, ubunden, uden ansvar for det, man har lagt bag sig, uden på nogen måde at kunne forberede og overskue det, der ligger foran en. Kun en stor fred.”
I én novelle gør det lettere melankolske feriebarn Elis livet surt for sin værtsfamilie, når han konstant bekymrer sig om verdens tilstand og begraver ethvert dødt dyr, han finder. Snart har der opbygget sig en større kirkegård for glemte ting og sager. I en anden må Elsa sande, at hendes barndoms ø og hendes gigantiske kælemåge ikke nødvendigvis er så charmerende i hendes stressede mands øjne. Og i titelnovellen rejser en ældre mand fra sit hidtidige liv, kun med en lille taske, i et forsøg på at frigøre sig fra sin evne til at tage andre menneskers sorger på sig. Det viser sig dog at være ret svært at være ligeglad med andre.
Novellerne er umiskendeligt Janssonske, skrevet med en vidunderlig humor og alvorlige dybder. De er som et bid af et æble: en sød smag, fuld af sommerminder, men med et strejf af syrlighed. Flere detaljer går på underfundig vis igen fra fortælling til fortælling og binder samlingen sammen. Enkelte stikker dog noget ud, som f.eks. “Indkøb”, der foregår i et postapokalyptisk miljø, hvor en husmor kæmper for at opretholde et nogenlunde almindeligt liv. Umiddelbart en ret malplaceret novelle, som undrede mig meget. Men ved nærmere eftertanke er den jo en radikalisering af samlingens projekt, som er at placere mennesket i uvante situationer. Den er en overraskelse, når man har fundet sig lidt for godt til rette i Janssons sødmefulde univers.
Midt i det hyggelige og bedårende findes angsten, stressen og en verden fuld af trusler. Samlingen er oprindeligt udkommet på svensk i 1987, og den let bekymrede 80’er-stemning er lige så relevant i dag. Den er lidt mere alvorlig end Janssons mesterværk ‘Sommerbogen’, men er ligesom den fuld af fantastiske stedsbeskrivelser. Nyd denne bid af sommer, når du har udlængsel, eller når du selv befinder dig et nyt sted.
Brugernes anmeldelser