Bog

Sandt

Af (
2012
)

Anmeldelse

Sandt af Riikka Pulkkinen

29 maj.12

Fremragende finsk roman om livet og døden, ægteskab, forældre og børn. Men mest af alt om kærlighed.

Elsa skal dø. Hun har kræft og vil hjem at være den sidste tid. Hendes mand igennem 50 år Marrti indvilger, selvom han er nervøs. Datteren Eleonoora, der er læge, laver et vagtskema, hvor hun og hendes to døtre skal afløse og aflaste Marrti.

I de sidste uger af Elsas liv rykker familien sammen og bliver fortrolige på en helt anden måde end tidligere. En af de første dage finder det ældste barnebarn Anna en kjole i sin mormors skab, en gammel kjole fra 1950´erne, som Anna ifører sig. Det var Eevas kjole, fortæller Elsa, og det viser sig, at der i fire år var en anden kvinde i Marrtis liv. En ung studerende ansat til at bo hos Eleonoora og Marrti, når Elsa var på forskerrejser.

Anna bliver interesseret i Eeva og hendes forhold til morfaren. Hun føler sig sært forbundet med hende, føler hun forstår hende og beslutter sig for at finde ud af, hvad der skete, og hvad der blev af Eeva.

Romanen foregår delvist i nutiden, hvor Elsa gør ting for sidste gang, imens hun forsøger at forlige sig med tanken om at skulle sige farvel. Afsnittene er fortalt på skift af Elsa, Marrti, Eleonoora og Anna.

Delvist foregår romanen midt i 1960´erne, fortalt af Eeva, digtet af Anna.

Riika Pulkkinen har skrevet en fremragende roman om et ægteskab imellem to stærke, selvstændige mennesker, professor i psykologi Elsa og kunstneren Marrti. Samtidig er det en roman om fascination og forelskelse, utroskab og kærlighed og om de konsekvenser, det kan have i flere generationer. Persontegningen i romanen er god og overbevisende, og tidsskildringerne især fra 1960´ernes oprørstid er virkeligt fine.

’Sandt’ er forfatterens anden roman, men den første udkommet på dansk. Debutromanen ’Raja’ fra 2006 er ifølge Gyldendal ved at blive oversat til dansk og udkommer næste år. Jeg glæder mig til at følge dette forfatterskab.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Birgita Bonde Hansen
Faustnummer
29367450
Graphic
Sven Reiner Johansen
ISBN
9788702108033
Antal sider
357

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer