Bog

Tofslen og Vifslen kommer til Mumidalen

Af (
2024
)

Anmeldelse

Tofslen og Vifslen kommer til Mumidalen

19 mar.24

Tofslen og Vifslen er på besøg hos Mumitroldene i indbydende billedbog for de mindste.

”En røgsøjsle,” sagde Vifslen. ”Der er nogensle, der laver madsle, ”sagde Tofslen. Så gik de ned i dalen, mens de talte på den mærkværdige måde, som kun tofsler og vifsler gør.”

Røgsøjlen, som de to små væsner kan se, kommer fra mumihuset. Her vil Tofslen og Vifslen meget gerne ind. Men da Mumimor råber ”Kaffe" ud ad vinduet, bliver de to små så bange, at de springer ned i kælderen og graver sig ned mellem kartoflerne. Mumierne og Snif får dem endelig lokket med ind i huset, hvor Hemulen sidder hos Mumimor i køkkenet, og han forstår faktisk Tofslen og Vifslens mærkelige måde at tale på. Hemulen siger, at Tofslen og Vifslen er rædselsslagne for Murren, der ”komsler om natten!”.

Mumihuset kan ikke låses, men alle beboerne hjælper med at stille møbler foran døren, så Murren ikke kan komme ind, men om natten åbner Mumifar alligevel døren for at se, hvad Murren egentlig er for en. Og faktisk er hun ikke ret stor, men hun er skræmmende stille og på udkig efter Tofslen og Vifslen, fordi de har en taske, som tilhører hende. Men heldigvis er de små bange væsner ikke alene.

Tove Jansson var på et tidspunkt dybt forelsket i Vivica Bandler, som dog var gift, men de havde en kort affære. Deres venskab varede derimod hele livet, og de første bogstaver i deres fornavne kom til at danne udgangspunkt for navnene "Tofslen" og "Vifslen".

Selvom historien om Tofslen og Vifslen er i billedbogsformat, kan man i høj grad fornemme det mørke mumiunivers i genfortællingen. Ved første øjekast opfattes mumierne måske som hyggelige små trolde, omgivet af forskellige sære væsner. Men det ved vi langtfra fra er tilfældet. Alle i mumiernes univers repræsenterer forskellige typer af mennesker og bor alle i en verden, hvor der både optræder katastrofer, død og dybe filosofiske tanker.

Illustrationerne kender vi, og på hver anden side har Maya Jönsson klædeligt og indbydende iklædt de kendte karakterer smukke stærke farver, så børn ned til ca. 4 år vil synes, det er sjovt at læse med.

Bogdetaljer

Forlag
Carlsen
Oversætter
Lene Ewald Hesel
Faustnummer
137970309
ISBN
9788727119144
Antal sider
36

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer