Bog

I glimt

Af (
2014
)

Anmeldelse

I glimt af Juha Itkonen

11 jun.14

Gribende og velskrevet familiekrønike fra Finland om en middelklassefamilies tilværelse gennem seks årtier i en tid, hvor verden blev forandret.

Det er en fascinerende roman, Juha Itkonen har skrevet. Centralt i handlingen står Esko Vuori og hans ældste søn Eso. Vi følger familien Vuori i medgang og modgang fra 1964, hvor Esko er til OL i Tokyo (en belønning, fordi han har solgt usædvanlig godt af det japanske mærke Hitachi) og frem til 2011. Bogen fortælles som Esos kærlighedserklæring til sin datter Miia.

Esko gifter sig som ganske ung med den jordbundne Liisa og får tre sønner. Han er begejstret for USA og alt, hvad der kommer derfra og er en ukuelig fremtidsoptimist. Esko forhandler elektronik og hårde hvidevarer, og det er ikke kun et erhverv for ham men hele hans liv. Han lader ikke en lejlighed gå fra sig for at promovere et nyt produkt eller bruge det som en slags bestikkelse. Han håber, at Eso vil gå i hans fodspor, men Eso vælger at blive journalist. I ægteskabet med Liisa går det op og ned, men der er ingen tvivl om, at hun er hans livs kærlighed.

Eso og hans brødre vokser op i en brydningstid, hvor verden ændrer sig markant. Det er en tid med store teknologisk landvindinger, internettets indtog, Berlinmurens fald, Sovjetunionens kollaps og 9/11. Ikke mindst Sovjetunionens kollaps får stor betydning for Finland, der historisk set har været tæt knyttet til den store nabo i øst. Eso vælger et andet liv end sin far. Det er et valg, han om ikke fortryder så dog flere gange tænker over, for valgte han sin far fra? Eso møder Marjaana, der er glødende kommunist, og hvis værdier står i skærende kontrast til dem, som Eso er vokset op med. Sammen får de datteren Miia, men det er ikke noget lykkeligt forhold. De skilles, og Eso mister kontakten til Miia. Måske er det netop derfor, at Eso har brug for at skrive beretningen om sin familie til Miia, da hun som voksen er blevet teaterinstruktør i Berlin.

Bogens titel I glimt passer glimrende til måden, som bogen er skrevet på. Itkonen springer hele tiden i tid og sted, og det ene øjeblik omtales en person ved efternavn, det næste ved fornavn. Det er en alvorlig bog med underspillede humoristiske passager, som da Liisa først gang møder Marjaana og i sin nervøsitet plaprer løs om Grace af Monaco, eller da Eskos makker hårdnakket forsøger at forsvare tysk teknologi overfor japansk.

Jeg er meget begejstret for bogen og for finsk litteratur i det hele taget. Jeg er fascineret af Finland, som, skønt det hører til Norden, ligger sprogligt, historisk og kulturelt ligger så langt fra os. Juha Itkonen har ikke bare skrevet en roman om en familie men en roman om livets op- og nedture, kærlighed og om alle de valg, vi må træffe gennem livet. Han formår at skildre den tid, han er opvokset i, så det bliver en historie om os alle sammen i en tid, hvor globaliseringen for alvor slår igennem. I glimt er hans femte bog og den første, der er oversat til dansk. Der må gerne komme flere.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Birgita Bonde Hansen
Faustnummer
51077105
Graphic
Mikkel Henssel
ISBN
9788711387733
Antal sider
412

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer