Bog

Lotte modsat og tre andre historier

Af (
2019
)

Anmeldelse

Lotte modsat og tre andre historier af Gunilla Wolde

14 jul.19

Totte og Lotte har 50 års jubilæum, og de små klassiske hverdagshistorier har potentiale til også at glæde nye generationer af småbørn og deres voksne.

Gunilla Wolde er mester både for den korte tekst og de enkle, men meget udtryksfulde illustrationer på hvid baggrund. Bøgerne om Totte og Lotte har glædet generationer af småbørn, og de virker på ingen måde forældede i dag. De rammer lige ind i genkendelige situationer fra småbørns hverdag. Der er ikke den store kønsforskel på de to strithårede børn. Lotte er faktisk meget foretagsom og mestrer aktiviteter med værktøj, og små drenge og piger kan uden problemer identificere sig med både Totte og Lotte. Flere af historierne er instruktive, men aldrig overpædagogiske, og der er plads til humor. Børn fra ca. 2 år vil hygge sig med historierne sammen med deres voksne, og der er masser at snakke om.

Lotte vokser op i en familie med en lillebror, som hun på småbørnsvis skiftevis elsker og driller. Hun er både foretagsom og eksperimenterende, og nogle gange er hun bare på tværs. Noget alle små børn kan nikke genkendende til og more sig over.

I 'Lotte modsat' er Lotte skiftevis sød og glad og irriterende, som når hun ikke gider komme i bad og er besværlig at få i seng. Det går også ud over lillebror, når hun er sur, for så må han ikke låne hendes bamse. Helt almindelige hverdagssituationer i en småbørnsfamilie.

I 'Lotte støvsuger' eksperimenterer Lotte med støvsugeren og suger ikke bare nullermænd, men også legetøj og papir op. Hun overvejer at forsøge sig med lillebror, men ender med at nøjes med hans sok. Til sidst bliver hun nødt til at åbne støvsugeren, og det giver Wolde anledning til at vise et tværsnit af støvsugeren og give en enkel forklaring på, hvordan den virker.

Lotte er ikke bleg for at bruge værktøj. I ”Lottes værksted” reparerer hun fermt sit legetøj med både nål og tråd og hammer og søm. I en lille sidehistorie får lillebror fat i hammeren og slår sin finger. Mor trøster, mens Lotte fikser skaden med salve og plaster, og lillebror og Lotte leger nu sammen med Lottes legetøj.

Stort set alle børn går i børnehave, og i 'Lottes børnehavevenner' beskrives en typisk dag i børnehaven med legekammerater, der af og til bliver uvenner, rutiner som spisning og eftermiddagslur, og ture ud af huset. En fin og enkel introduktion til børnehaven.

Bogdetaljer

Secondary title
Totte & Lotte - 50 år
Forlag
Carlsen
Oversætter
Karl Nielsen
ISBN
978-87-11-91434-2
Antal sider
99

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer