Bog

Solstorm

Af (
2012
)

Anmeldelse

Solstorm af Rasmus Dahlberg

06 dec.12

Hvad gør du, hvis katastrofen rammer? Spændende undergangsthriller om et Danmark fanget i en naturkatastrofe.

Lisbeth Storm er vant til katastrofer. Da jordskælvet rystede Haiti, var hun en af de første på pletten til at hjælpe det katastroferamte område sammen med andre katastrofemedhjælpere fra FN, ngo’er m.fl. Nu er hun dog på vej hjem til det fredelige Danmark efter en ubehagelig oplevelse, som har rystet den ellers garvede kvinde.

Desværre får Lisbeth ikke megen ro. En solstorm rammer nemlig jorden, og følgevirkningerne forårsager et nedbrud i det elnettet over det meste af Europa med et efterfølgende sammenbrud i samfundets infrastrukturer. Pludselig er det danskerne, som har brug for hjælp, og det viser sig, at katastrofeberedskabet slet ikke er gearet til en sådan situation.

Uden strøm går alt i stå. Den offentlige trafik kollapser; sygehusene må indstille operationerne og kan kun opbevare patienterne, for medicinen når ikke frem. Butikkerne får ikke nye varer, så der bliver hurtigt mangel på mad o.s.v.

Og oven i samfundets kollaps har Lisbeth egne problemer. En eks-kæreste har parkeret sin søn hos hende kort før solstormen, og nu er han forsvundet. Og så er der den ubehagelige oplevelse på hendes sidste tur, som ikke vil slippe hende selv her i Danmark.

Jeg må være ærlig og sige, at ’Solstorm’ er en sand pageturner. Fra jeg begyndte at læse, og til bogen var færdig, så jeg stort set ikke op fra siderne. Rasmus Dahlberg skriver effektivt og fængende, og han får katastrofescenariet til at stå lyslevende for læseren. Heldigvis er det dog ikke kun vold og afmagt, som spirer under katastrofen, også sammenhold og viljen til at overleve blomstrer op og skaber et håb for menneskene.

Dahlberg har tidligere skrevet flere fagbøger om katastrofer, bl.a. ’100 års katastrofer’, så han ved, hvad han taler om, og det virker både troværdigt – og meget skræmmende – hvor hurtigt Danmark bryder sammen, når civilisationens tynde fernis brydes af en katastrofe.

Men samtidig med, at jeg er dybt fascineret af romanen, må jeg altså også indrømme, at handlingen bæres igennem af en lang række usandsynligt heldige sammentræf, og at Dahlberg til tider smører lidt rigeligt på. Uanset disse anker følte jeg mig dog totalt underholdt og kan sagtens anbefale ’Solstorm’ til alle som holder af en spændende thriller.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt & Ringhof
Faustnummer
29660727
ISBN
9788711399033
Antal sider
284

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer