Bog

Noget du skal vide

Af (
2008
)

Anmeldelse

Noget du skal vide af Janni Olesen

07 apr.08

Sex, kærlighed og grusomhed.  Stærk romandebut fra Aalborg.

Det er på mange måder en grusom roman, Janni Olesen har skrevet. Grusom, fordi kærlighed i den grad kan ødelægge et menneske. I hvert fald hvis den kærlighed er iblandet smerte, fornedrelse og en kronisk angst for ensomhed.

"Noget du skal vide" har to hovedpersoner, Elisa og Jakob. Og så selvfølgelig Thomas, som er målet for både Elisas og Jakobs kærlighed, og som er den person, der ændrer begges liv radikalt.

Jakob er et par og tyve, går på VUC og bor i begyndelsen af romanen sammen med smukke, rige, usikre Maria. Men Jakobs drømme og seksuelle fantasier bliver af mere og mere homoseksuel karakter. Han forlader Maria og begynder at mødes med Thomas.

Thomas er gift med norske Sissel, underviser på VUC og er en meget erfaren og kynisk forfører – og forbruger af både kvinder og mænd.

Elisa underviser også på VUC. Hun er lærer for Jakob og meget betaget af ham. Men hun forføres ligeledes af Thomas og overrumpler en dag Jakob og Thomas i skolens kælder.

Dette kunne udløse et trekantsdrama, men det gør det ikke. Romanen handler nok om jalousi, men den handler i højere grad om identitet og seksualitet, og om ensomhed og kynisk brug af andre mennesker til opfyldelse af egne behov. Forfatteren leger selv lidt med identiteten, idet de afsnit, der handler om Jakob, er fortalt i jeg-form, mens de afsnit, der handler om Elisa, er fortalt i 3. person. Og så synes jeg altså, det er ret modigt af en kvinde at kaste sig ud i vilde beskrivelser af sex mellem to mænd!

Romanen foregår i Aalborg, og det er bestemt ikke fordi, jeg har noget imod københavnerromaner, men for en nordjyde som mig er det altså lidt sjovt, når personerne går forbi Karolinelund, Nordkraft og Nordjyllands Kunstmuseum. 

"Noget du skal vide" er en rigtig god roman. Janni Olesen er en virkelig dygtig fortæller. Hendes sprog er frækt og selvsikkert, og persontegning og handling er troværdig og vedkommende. Jeg ser frem til næste roman fra hendes hånd!

Gyldendal, 2008. 188 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
27161502
ISBN
9788702105063
Antal sider
188

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer