Bog

Samlede noveller

Af (
2023
)

Anmeldelse

Samlede noveller af Tove Ditlevsen

17 dec.19
AfPer Eilif Månson
Skribent

Tove Ditlevsens noveller er meget samtidshistoriske, men mange af personernes levevilkår er universelle, så novellerne er i høj grad relevante og givende i dag.

Tove Ditlevsen er i vores dage nok mest kendt som lyriker, men er også aktuel efter en teaterdramatisering af hendes liv. Hun var dog også novellist og romanforfatter, og her er hendes fire novellesamlinger genudgivet i et bind.

Tidsmæssigt går vi fra 'Den fulde frihed' fra 1944 over 'Dommeren' fra 1948 og 'Paraplyen' fra 1952 til 'Den onde lykke' fra 1963.

Tove Ditlevsens store force var hendes evne til at skildre dagligdagsproblemer hos almindelige danskere og særligt folk i nød. Hun skriver i et dagligdags sprog, og det fremmer hendes intentioner om at skrive for alle.

Novellerne er ret forskellige fra de næsten pointeløse (især i starten af forfatterskabet) til meget gribende skæbnefortællinger. Mange af hendes tragiske figurer er kvinder, men der er slet ikke tale om et enøjet feministisk projekt, hvor det kun er kvinderne, der er ofre, og mændene, der er skurke.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
51967372
ISBN
9788702185607
Antal sider
502

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser