Bog

Mammut

Af (
2021
)

Anmeldelse

Mammut

06 okt.21

Vidunderlig billedbog fortæller historien om kvindernes rolle som samlere af forråd for flere tusind år siden, mens mændene i klanen var på jagt.

Historien er inspireret af forfatter Ursula Le Guins essay ’Bæreposeteorien’ der ikke fortæller heltens historie, men derimod fokuserer på antihelte-fortællingen.

Oom er storesøster til Ool og de to piger følger hver dag med deres mor, med det smukke gyldne hår, ud for at samle mad i den flettede kurv. De samler korn, nødder og bær, mens de glædes over den vidunderlige sol, der hænger over dem. Om aftenen falder de i søvn tæt op ad deres mor i hulen, mens hun synger for dem. En morgen kommer mændene hjem fra jagt, og de tegner et billede i sandet af et kæmpemæssigt dyr, de har mødt. Om natten drømmer Oom om dyret med de hvide stødtænder fra mændenes historie. Morgenen efter tager mændene på jagt igen, og Oom tager sin lillesøster med på tur i skoven, men pludseligt er det blevet mørkt, og pigerne kan ikke finde hjem. Oom kan med ét høre prusten i mørket -

Jonas Kleinschmidt har skrevet en spændende og levende historie, med et nyt perspektiv, der fortæller om hverdagen for mange tusind år siden. Han har fokuseret på kvinderne og deres rolle som samlere, samt på kærligheden mellem de to søstre og deres mor. Anna Jacobina Jacobsen er en af mine favoritillustratorer, både pga. hendes fine, poetiske tegninger af mennesker med store, talende øjne, men hendes illustrationer tilfører også historien et særligt nærvær, fordi hendes figurer er så nemme at aflæse, uanset om de udtrykker sårbarhed eller melankoli. Et virkeligt gennemført samarbejde som vil kunne glæde både 5- og 8-årige.

Bogdetaljer

Forlag
Turbine
Faustnummer
39421682
ISBN
9788740670707
Antal sider
28

Fik du læst?

Tema

Årets bedste bøger 2021

Vi gør status over bogåret 2021 og præsenterer redaktionens bedste læseoplevelser, der rummer storslåede historiske og personlige skildringer og aktuel debat om køn, klima og kriser.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer