Bog

Lille Moskusmand

Af (
2019
)

Anmeldelse

Lille Moskusmand af Annie Bahnson

20 jun.19

Sandfærdig historie fra Nordøstgrønland om et usædvanligt venskab mellem en mand og en lille moderløs moskuskalv. En sjov, sørgelig og rørende fortælling om at elske nogen så højt, at man sætter dem fri.

Annie Bahnsons far har fortalt hende historien om Lille Moskusmand, som stammer fra hans år i Nordøstgrønland, hvor han var telegrafist. Og denne mundtlige fortælling, har Annie Bahnson skrevet en smuk historie ud fra.

På en vejrstation i Grønland bor Handy-Madsen sammen med Keld, stationsleder Frode Knap, kokken, Rummy-Jensen, Krelle og de andre i et hyggeligt og omsorgsfuldt fællesskab. Han fungerer som altmuligmand, deraf navnet. Én gang om året, om sommeren, kommer der en båd op til dem med forsyninger. Da forsyningerne er knappe sidst på sæsonen, kan Madsen en dag virkelig mærke, at han er sulten. Og efter at have kigget i konservesdåser mm, ser han en flok moskusokser på fjeldet. Han skynder sig derop, skarpt forfulgt af Keld, og han ser en moskusko, der står med sin diende kalv. Den kalv ser Keld ikke, og han skyder og dræber kalvens mor. Lige der går der hul i Madsen et sted langt inde, og han løber og løber, indtil han når kalven. Han hvisker ’Undskyld’, og ’gør hvad han kan for ikke at ligne en morder’.

De andre mænd slæber den store moskusokse tilbage, og Madsen tager kalven med hjem. Den har en hvid plet på den ene kind, som Madsen synes ligner et lille hjerte. Han får et nært bånd med kalven, som følger ham overalt. Han prøver at spise af den mad, kokken har tilberedt af kødet, men må skynde sig ud at kaste op. Ifølge kokken er Madsen blevet polarvegetar. Men Madsen er forandret på flere måder. De andre mænd kommer med kærlige stikpiller, men alle kan se, at der er sket forandringer med Madsen. En dag skal Madsen tilbage til København, hvor han har sin kæreste Anna Stasje med pagehåret. Hende skriver Madsen sange om, og han er selv overbevist om, at hun er den helt rigtige for ham. Hvad skal der ske med Lille Moskusmand?

En dejlig og hyggelig fortælling, fyldt med spændende detaljer og en masse kærlighed. Bogen danner en fin ramme, om en historie, der også handler om mennesket og naturen både i forhold til den lyse sommer og mørke vinter, men i særdeleshed i forhold til mennesket som forbruger, og det gør den helt uden at moralisere!

Illustrator Jon Ranheimsæters skønne rare og runde figurer understøtter vores opfattelse af den søde Lille Moskusmand, mændenes fællesskab og det særlige forhold mellem Madsen og den lille kalv.

En bog der kan læses højt fra cirka 6 år for alle der trænger til lidt kærlighed.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
46459636
ISBN
9788702276510
Antal sider
104

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer