Bog

Havets kirkegård

Af (
2022
)

Anmeldelse

Havets kirkegård

26 okt.22
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Actionfyldt slægtshistorie om hemmelighederne i et norsk familiedynasti.

I 1940 forliste skibet Prinsesse Ragnhild under mystiske omstændigheder, men forfatteren Vera reddede både sit og sønnen Olavs liv. Hun nedskrev historien om det dramatiske forlis, men manuskriptet har vokset sig til en hemmelighed, som efterhånden har ødelagt hendes forhold til Olav.

Forfatteren Vera Lind dør i begyndelsen af bogen og efterlader et forsvundet testamente og bogmanuskriptet fra 1970, men også en ret stor formue, der stammer fra familiens fond SAGA, som hendes søn Olav forvalter. Arven skal fordeles mellem Olav og hans tre børn, Sacha, Sverre og Andrea, og familien efter Olavs afdøde halvbror Per, hvis familie ikke er velbeslåede.

Historien fortælles fra to vinkler. Den ene er familien Falcks, der bor i Bergen, og den anden er Olav Falcks fra Østnorge. Hans Falck tilhører familien i Bergen og er læge i Mellemøsten. Hans historie rækker ud over Norges grænser og i den indgår norske jihadister, kurdisk Irak og ISIS. Han har netop ansat den tidligere specialstyrkesoldat og freelancejournalist Johnny Berg til at skrive sin biografi.

I den anden gren af familien forsøger Sascha at kaste lys over bedstemorens historie og afdækker blandt andet samarbejdet med tyskerne under Anden Verdenskrig. Der trækkes desuden tråde fra Anden Verdenskrig til nutidens politiske situation, og man præsenteres for et ganske omfattende persongalleri både i 1940’erne og bogen igennem. 

’Havets kirkegård’ er fuld af drama. Ikke kun i begyndelsen, hvor man er midt i krigens rædsler, men også i det virkelig flot beskrevne dyk til havbunden, hvor skibet ligger på havets bund i det mørke og klaustrofobiske dyb.

De ydre omstændigheder der bygger på Prinsesse Ragnhilds forlis d. 23. oktober 1940 er bygget på dokumentariske kilder, men resten af bogen er fiktion. Historien er velskrevet og virkelig spændende, men man skal holde tungen lige i munden, for bogen er spækket med sidehistorier, som nemt kan føre den oprindelige historie på afveje. 

Bogdetaljer

Forlag
Gutkind
Oversætter
Klaus Rothstein
Faustnummer
62895217
ISBN
9788743403036
Antal sider
458

Tema

Norsk litteratur

Norsk litteratur er lige så klar og let at blive afhængig af som det vand, der springer af kilderne i de norske fjelde.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser