Bog

Julie - en lydig pige

Af (
1994
)

Anmeldelse

Julie - en lydig pige af Anne Karin Elstad

01 nov.02
Skribent

En tragisk familiebegivenhed tvinger 18-årige Julie til at forlade sin plads i Kristianssund for at tage hjem og hjælpe til i familien – for Julie er en lydig pige.

Anbefalet af bibliotekar Inge-Lis Sjørslev, HvidovreBibliotekerne

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Vi er i Norge i 1918 - Julie er glad for sin plads som tjenestepige og ekspeditrice hos familien Fuglevik i Kristianssund. Ægteparret behandler hende godt og hun nyder at ekspedere i forretningen og høre, hvad kunderne ”sladrer” om. På længere sigt drømmer hun om at søge ind på seminariet – hun vil gerne have en uddannelse og leve et anderledes liv end sine forældre.

Men omstændighederne gør, at hun må vende tilbage til forældrenes gård og hjælpe til der. Der er også tre mindre søskende at tage vare på. Der er sorg i familien – Julies mor har det svært – det har Julie også, men hun synes, at hun må bære over med sin indimellem urimelige mor, selvom det kan blive for meget.

Møderne i missionshuset giver kærkomne afbræk i en hverdag uden de store begivenheder – en overgang rives Julie med af den veltalende prædikant – men til sin mors tilfredshed fjerner hun sig igen fra den bekendende mission.

I det lille samfund kender alle hinanden – og der er ret strenge normer for, hvordan man skal opføre sig. I bogen følger vi Julies liv efter hjemkomsten – et stille og arbejdsomt liv – men Julie har stadig sine drømme. Det bliver dog ikke drømmen om en uddannelse, der bliver opfyldt. I stedet kommer en ung mand til at spille en stor rolle i Julies liv, og forholdet til ham bliver afgørende for hendes fremtid. Vi følger hendes forventninger, når hun skal møde sin kommende forlovede og hendes møde med hans familie – måske venter nogle problemer forude med at falde helt til i den kommende svigerfamilie.

”Julie – en lydig pige” er en stilfærdig skildring af nogle afgørende år i en ung norsk piges liv i begyndelsen af 1900-tallet. Den giver også et godt billede af livet i et norsk landsbysamfund på den tid. Den er skrevet i et enkelt, letlæseligt sprog, som stemmer overens med indholdet.
Hvis man kan lide at læse traditionelle familie- og slægtsromaner, vil man synes godt om bogen om Julie.

I tre efterfølgende bind, nemlig ”Som dine dage er”, ”Lænker” og ”Fri” følger man Julies liv helt op til omkring 1970.

Oversat af Jan Hansen. Hovedland, 1994. 255 s.

Bogdetaljer

Forlag
Hovedland
Faustnummer
20586249
ISBN
9788777391880
Antal sider
255

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser