Bog

Magret

Af (
2008
)

Anmeldelse

Magret af Anne Karin Elstad

18 feb.08
AfBirgit Kringelbach
Skribent

Intet nyt under solen - en stærk slægtssaga fra 1800 tallets Norge vævet sammen af på en gang enkle og komplicerede familiemønstre og samtidige livsvilkår.

 Magret er den uægte datter, som den smukke gårdmandsdatter Oline fik med den skotske teologistuderende, der kom forbi sæteren i 1810. Den historie blev fortalt i første bind: "Folkene på Innhaug" af en serie på i alt fire bind. Andet bind fortsætter kronologisk om pigen Magret, som er opkaldt efter sin ukuelige og stærke faster, Store Magret, som trods sin egen hårde skæbne er den person, der kitter familien sammen. Og hvilken familie!

Romanen beskriver med stor psykologisk indsigt i barnesindet Magrets barne-og ungdomsår med det svære savn og uvisheden om faren, personificeret af hendes onde ånd, men også eftertragtede Ingeborg:

"Derefter får Magret ingen ro. Hun kan hele tiden høre det, Ingeborg råbte efter hende: "Glem nu ikke at spørge din mor, hvad din far hed". Det nager hende. Hvad hed han. Hvem var han? Hvad havde han gjort siden de andre plager hende sådan på grund af ham?"

Hun får besked af sin mor, men ingen af dem oplever en forløsning ved at det usagte bliver sagt.. Magret forbliver indelukket og moren formår ikke at gøre sin egen kærlighedshistorie levende for hende. Vi tror på personerne og glemmer aldeles at vi er 200 år tilbage rent tidsmæssigt.

Magret vokser til, hun får sine egne hemmeligheder og oplever sin egen tiltrækningskraft på det modsatte køn. Også hun er stærk, smuk og virker dragende på mændene, ligesom sin mor Oline, hvilket giver komplikationer. Svagest i romanen er nok beskrivelse af den fysiske kærlighed.

Omkring Magret får vi indblik i en landbokultur, som nok ikke findes mere, heller ikke i Norge.  Frem for alt får vi indsigt i en familie med hver deres hemmeligheder og afhængighed og trofasthed mod hinanden.

Det er folkelig fortællekunst, som nok skal forstå at fange læseren med det samme.

Oversat fra norsk af Jan Hansen efter 'Magret'. Hovedland, 2008. 222 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Hovedland
Faustnummer
27096387
ISBN
9788770700023
Antal sider
222

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser