Anmeldelse
En grav til to af Anne Holt
- Log ind for at skrive kommentarer
Puslespilskrimi om doping i norsk langrend med Selma Falck som et spændende nyt bekendtskab. Hun er ikke nogen pæn pige og bager ikke mange kanelboller.
Det er en klassisk og meget spændende puslespilskrimi, Anne Holt har skrevet. Brik for brik afsløres sandheden om, hvorfor to af Norges bedste unge langrendsløbere skulle have dopet sig, ligesom vi også brik for brik får en forklaring på, hvorfor advokaten Selma Falck fra den ene dag til den anden er havnet på bunden af samfundet. Meget tyder på, at de unge skiløbere er uskyldige, men hvem kan vinde ved at sætte dem ud af spillet kort før Vinter-OL i PyeongChang?
Da Norges bedste kvindelige langrendsløber Hege Chin Morell, der er datter af en stenrig forretningsmand, bliver testet positiv med stoffet Clostebol, hyrer hendes far Selma Falck til for enhver pris at bevise datterens uskyld. Han har en klemme på Selma, så hun kan ikke sige nej. Næsten samtidig findes den bedste mandlige langrendsløber Haakon Holm-Vegge død efter et fald på rulleski, og efter et anonymt tip testes han for doping, og også her findes spor af Closterbol. Det virker besynderligt, da han har været aktiv i kampen for en dopingfri sport.
Det er ikke alt, hvad der foregår indenfor Norges Skiforbund, der er lige pænt, men efterhånden finder Selma dog frem til, at det måske er Heges far snarere end Hege selv, der skal straffes, og det sammen kunne muligvis være tilfældet med Haakon. Selma er rimelig isoleret og har ikke mange venner, men hun har dog én god ven og fortrolig, den hjemløse Einar, der engang var betjent, men som dræbte en mand, og nu lever på gaden. Siddende på en Coop-pose gennemgår Sema og Einar sagen, og Einer, der har skrevet ’Håndbog for efterforskere’, henleder hendes opmærksomhed på begrebet ”Qui bono” – hvem gavner det?
’En grav til to’ er ret forskellig fra Anne Holts seneste krimier, og Selma Falck er noget anderledes kvinde end forfatterens gamle heltinde Hanne Wilhelmsen, som næppe kunne finde på at gøre noget ulovligt. Som vi ser det i stadig flere krimier, er kvinderne dog ikke længere så pæne piger, som de var engang, og der bliver ikke bagt så mange kanelboller som tidligere. Der er naturligvis en politisk vinkel, for ellers var det ikke Anne Holt. Der har været sager med doping med stoffet Closterbol indenfor eliten i norsk skisport i forbindelse med Vinter-Ol i PyeingChang.
Der er flere sideløbende handlinger, men der er naturligvis ingen løse ender hos Anne Holt. Der er normalt ikke så meget at grine ad i en krimi, men en lille munter bemærkning bliver det da til, da Selma og Heges far diskuterer, hvem der evt. kunne tænkes at ville sabotere Norges landshold. Skal man måske lede blandt danskerne, der ikke har én blandt verdens én million bedste skiløbere?
Der er næppe tvivl om, at der kommer flere bøger med Selma Falck, og det skal blive spændende at følge denne kvinde, der kæmper med nogle store problemer, som jeg dog ikke vil afsløre her. Jeg glæder mig allerede til den næste!
Brugernes anmeldelser