Bog

Offline

Af (
2016
)

Anmeldelse

Offline af Anne Holt

17 nov.16
AfAnne Klara Bæhr
Skribent

Ekstremt spændende og uhyggelig aktuel krimi om nationalistiske grupper, der lever højt på frygten for islamistisk terror.

Kriminalkommissær Hanne Wilhelmsen, der er lam og sidder i kørestol efter at være blevet skudt i forbindelse med en anholdelse, har trukket sig helt tilbage fra offentligheden. Nu opholder hun sig mest i sin store herskabslejlighed sammen med sin kone Nefis og deres datter Ida. Hanne har dog accepteret at arbejde hjemmefra med gamle, uopklarede sager, og til at hjælpe sig har hun fået tildelt den sære og ensomme, men også særdeles velbegavede, politimand Henrik Holme. I begyndelsen er Hanne vred over at skulle have hjælp, men der udvikler sig hurtigt en slags fortrolighed imellem de to enspændere. Samtidig opsøges hun i en helt anden sammenhæng af sin gamle makker og ven, Billy T., som frygter, at hans søn, Linus, er ved at konvertere til islam.

Samtidig med at Hanne og Henrik går i gang med en 18 år gammel forsvindingssag, eksploderer en bombe på hovedkontoret hos ISAN (Islamisk Samråd i Norge), som er en moderat, islamisk organisation, og adskillige mennesker bliver dræbt. På liget af en død muslim finder Billy T. en Darth Vader figur med sønnens navn indgraveret. Har Linus været i bygningen? Gruppen ”Profetens Sande Ummah” tager hurtigt skylden, men politiet kender ikke gruppen, og hvorfor vil muslimer ramme muslimer? Få dage efter eksploderer endnu en bombe, og da nationaldagen, hvor Norges 200-års jubilæum skal fejres, nærmer sig, frygter politiet det værste. Et andet sted i byen sidder Gunnar Ranvik, som bor sammen alene med sin mor. Gunnar er svært hjerneskadet efter et voldsomt overfald 18 år tidligere og bruger nu al sin tid på sine elskede brevduer, som hans bror hjælper ham med.

Handlingen krydser mellem personerne, og vi begynder at ane visse sammenhænge mellem det, der skete for 18 år siden og bombeeksplosionerne. Vi kommer ind i en verden på den racistiske og rabiate højrefløj, som med alle midler vil bekæmpe islam. I det miljø er det vigtigt, at man holder sig under radaren og udenfor de sociale medier. At man kommunikerer totalt offline.

Hanne Wilhelmsen, som jeg har fulgt siden ’Blind gudinde’ fra 1995, har aldrig været nogen særlig sympatisk person. Hun havde en slags venskab med Billy T., men siden ulykken, har hun ikke ville snakke med ham, hvilket er en stor sorg for ham. Nu åbner hun ganske lidt op for Billy T., ligesom hun, som måske den første, ser Henrik Holmes kvaliteter. Personerne står knivskarpt: Hanne, som midt i sin bitterhed, er umådelig kærlig overfor Nefis og Ida, Billy T., som har seks børn med seks kvinder, som han aldrig har formået at være far for, og Henrik, der drømmer om at rejse til New York, som må være den perfekte by at være ensom i. Men også bipersonerne er levende.

Anne Holt var i en periode Norges justitsminister, og hun har aldrig lagt skjul på sine politiske holdninger. ’Offline’ er Anne Holts 10. bog om kriminalkommissær Hanne Wilhelmsen og er en uhyggelig aktuel bog.  I skrivende stund har Donald Trump lige vundet det amerikanske valg, og højrepopulismen breder sig i hele Europa.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Ilse M. Haugaard
Faustnummer
52728878
ISBN
9788702192872
Antal sider
400

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser