Bog

Pengemanden

Af (
2010
)

Anmeldelse

Pengemanden af Anne Holt

22 apr.10
AfJytte Kjær Schou
Skribent

En række mord på mennesker fra vidt forskellige samfundslag viser sig at have en overraskende fællesnævner.

Anne Holt er uddannet jurist og har i en kort periode fungeret som Norges justitsminister, så hun kender systemet indefra. Hendes krimier henvender sig ikke til den spændingshungrende læser, der går efter ren action. De er meget mere sofistikerede og præget af et stort samfundsengagement og markante meninger samt fine psykologiske personbeskrivelser, men det betyder ikke, at de mangler et velfungerende plot.

En række af hendes krimier har haft kriminalkommissær Hanne Wilhelmsen som hovedperson. Hun nævnes lige i denne krimi, men her er det Inger Johanne Vik, der spiller hovedrollen. Hun blev introduceret i ’Det der er mit’ (2002). Hun danner par med kriminalkommissær Yngvar Stubø, og hun har en udviklingshæmmet datter fra et tidligere forhold. Hun er jurist og psykolog og har således en lidt anden tilgang til kriminalitet end ægtemanden. Hun er ansat ved universitetet og forsker p.t. i organiseret hadkriminalitet, der netop er hovedtemaet i denne krimi.

En række mennesker i Oslo og Bergen bliver myrdet, og det mest spektakulære mord er på den afholdte kvindelige biskop i Bergen. De øvrige mord er forsøgt camoufleret, men især takket være Inger Johanne bliver de afsløret. Ægtemanden bliver sat på opgaven i Bergen og begynder at grave efter hemmeligheder i biskoppens familieliv, men uden større held.

Derhjemme føler Inger Johanne sig utryg, fordi hun fornemmer, at der er nogen, der holder øje med hendes udviklingshæmmede datter. For ikke at belaste manden med sin moderlige ængstelse, holdet hun det for sig selv. Det samme gør hun, da hun begynder at ane en uhyggelig sammenhæng mellem mordene. Holt beskriver meget fint denne kvindelige måde at udforske kriminaliteten på og Yngvars mandlige stolthed, der bliver såret, da mordene opklares så at sige uden om ham.

Der er flere parallelle handlinger i bogen og mange personer at holde styr på, men til slut samles alle handlingstråde på tilfredsstillende vis. Det er en fornøjelse at læse en krimi, hvor personerne ikke er klichéer. Sammen med Anne Holts evne til at sætte fokus på betændte samfundsproblemer løfter det hendes krimier et godt stykke over gennemsnittet.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Ilse M. Haugaard
Faustnummer
28197667
Graphic
Harvey Macaulay, Imperiet
ISBN
9788702088564
Antal sider
459

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser