Bog

Det som aldrig sker

Af (
2005
)

Anmeldelse

Det som aldrig sker af Anne Holt

10 okt.05

Dramatisk iscenesat krimi fra Oslo med Anne Holts nye makkerpar, kriminalbetjent Stybø og psykolog Vik. Slutningen er hårrejsende og kalder på en fortsættelse.

Krimiforfatteren Anne Holt kan skabe billeder, som ætser sig ind på nethinden. I denne hendes nyeste roman findes en celeber tv-vært myrdet og hendes tunge skåret af og kløvet i to!

Efter afslutningen af krimiserien om kriminalinspektør Hanne Vilhelmsen ved Oslo Politi har forfatteren nu skabt et nyt makkerpar til at opklare krimigåder i Oslo, nemlig kriminalbetjent Yngvar Stybø og psykolog og advokat Inger Johanne Vik. I den første, "Det der er mit", hørte vi om, hvordan de to blev ført sammen både professionelt og følelsesmæssigt under opklaringen af en række modbydelige børnedrab. Nu er de to flyttet sammen, og Inger Johanne er på barsel med deres førstefødte.

Men tilbage til den kløvede tunge! Det makabre mord kommer ikke til at stå alene. Yderligere to ikke mindre dramatisk iscenesatte drab begås på 'kendisser', og Yngvar og hans kolleger hos Oslo politi bliver ved med at stå på bar bund. Iblandet norsk familieliv og babybekymring prøver Yngvar nu at lokke Inger Johanne til at bruge sine specielle evner til at hjælpe ham i opklaringen.

Inger Johanne har en fortid, hvor hun hos FBI fulgte nogle kurser og blev en talentfuld 'profiler'. Det antydes også, at hun her oplevede noget meget traumatisk, som måske får en betydning for vores historie … Der er virkelig noget at rive i, og det pirrer nysgerrigheden, at vi fra starten af følger morderens tanker og bevæggrunde. 

Bogen er ikke blot elementært spændende, men gør også forsøg på at give os en indsigt i dybereliggende psykologiske mekanismer. Anne Holt kender politiarbejdet indefra, så hendes person- og miljøskildringer bliver meget levende. Slutningen på romanen er gysende uhyggelig og efterlader én med en klar fornemmelse af, at Inger Johannes amerikanske fortid spiller ind. Fortsættelse MÅ følge.

Romanens flirten med amerikanske FBI-metoder og brugen af en stærk, men sårbar kvinde som en af hovedpersonerne kan give mindelser om Patricia Cornwells bøger om retsmedicineren Kay Scarpetta. Ligesom hos Cornwell er romanen meget udpenslet makaber, og det er selvfølgelig en smagssag, om man kan lide det. Men virkningsfuldt er det!

Forfatteren er politiadvokat og jurist. Hun har en fortid som norsk jusitsminister.

Oversat af Ilse M. Haugaard. Gyldendal, 2005. 359 sider. Kr 299,-

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Ilse M. Haugaard
Faustnummer
25625420
ISBN
9788702035476
Antal sider
359

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer