Bog

I støv og aske

Af (
2018
)

Anmeldelse

I støv og aske af Anne Holt

21 feb.18

Anne Holt har gjort det igen. Hun skriver reflekterende og mesterligt om ondskaben i endnu en meget spændende kriminalroman om et muligt justitsmord og et selvmord.

Efterforskerne Hanne Wilhelmsen og Henrik Holme engagerer sig i to sager: En gammel sag, hvor en mand, måske fejlagtigt, blev dømt for mordet på sin hustru, og en aktuel sag, hvor en stærkt højreorienteret blogger har begået selvmord. Hanne tror simpelthen ikke på, at bloggeren kan have begået selvmord og brænder efter at dykke dybere ned i sagen, men Henrik er langt mere optaget af det mulige justitsmord, som han er blevet præsenteret for af en pensioneret efterforsker.

Siden Hanne og Henrik kom til at arbejde sammen om en stor terrorsag i romanen ’Offline’, har der udviklet sig et varmt venskab mellem den tillukkede Hanne og den dygtige, men meget generte Henrik. De får fra tid til anden overdraget såkaldte ”cold cases” fra politiet, men denne gang er de hver for sig faldet over sager, som de egentlig ikke har lov til at arbejde med. Det stopper dem naturligvis ikke. Henriks sag handler om Jonas, der mistede sin datter i en tragisk trafikulykke. Et par år senere blev hans hustru myrdet, og Jonas blev dømt for forbrydelsen. Den efterforsker, der havde sagen, har dog altid haft sin tvivl om, hvorvidt Jonas var skyldig. Henrik bliver dybt optaget af det mulige justitsmord, som han forsøger at få Hanne til at interessere sig for. Hanne er dog langt mere optaget af, at Iselin Havørn, alias bloggeren Tyrfing, har begået selvmord. For selv om Hanne hader Iselin og alt det, hun står for, så mener hun, at retfærdigheden skal ske fyldest. For tænk, hvis Iselin nu slet ikke har begået selvmord, men er blevet myrdet?

Sagerne stiller flere spørgsmål, end de giver svar, men de to efterforskere er stædige og nægter at give op. Begge sager viser sig at trække spor til ’Jobs Bog’ fra Det Gamle Testamente: Beretningen om, hvorledes Satan udfordrer Gud til at udsætte Job for alverdens prøvelser for at teste hans tro. Problematikken fra ’Jobs Bog’ er et tema, som mange har taget under kærlig behandling, bl.a. Anders Thomas Jensen i filmen ’Adams æbler’. ’I støv og aske’ kredser dog også tematisk om skæbne, penge, sex og hævn.

Anne Holt har skrevet om Hanne Wilhelmsen siden ’Blind gudinde’ fra 1995, og hvis man ikke orker at læse hele serien, giver det god mening starte med ’Offline’, hvor Hanne Wilhelmsen møder Henrik Holme. ’I støv og aske’ begynder to år efter terrorsagen fra ’Offline’ og refererer flere gange til forløbet. Anne Holt er en mester i at beskrive ondskaben, både når den optræder som en tilfældighed, som skæbnebestemt eller når den er en bevidst handling. I den henseende ligner hun Karin Fossum. Hos begge forfattere er tingene aldrig helt sorte eller helt hvide.

Bogen har taget titel efter en sentens i ’Jobs Bog’, hvor der står ” Derfor kalder jeg alt tilbage og angrer i støv og aske”.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Ilse M. Haugaard
Faustnummer
53829988
ISBN
9788702233193
Antal sider
369

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer