Bog

Madam President

Af (
2007
)

Anmeldelse

Madam President af Anne Holt

25 jun.07
AfMie Henriksen
Skribent

"I got away with it" tænker Helen Lardahl Bentley, mens hun står med hånden på sin slidte familiebibel og aflægger embedseden for øjnene af en hel nation.

USA's første kvindelige præsident har norske rødder og vælger derfor Norge som mål for sit første officielle statsbesøg. Men så sker det, som hverken kan eller må ske: på selveste nationaldagen forsvinder hun ud i den blå luft.

Det illustreres blændende, hvordan USA's præsident er både verdens mest magtfulde og samtidig det mest sårbare menneske - selv den mindste hemmelighed fra fortiden kan blive skæbnesvanger.

Efter mange romaner med Hanne Wilhelmsen i hovedrollen introducerede Anne Holt for et par bøger siden parret Yngvar Stubø og Inger Johanne Vik. Han politimand, hun psykolog med FBI-kursus som "profiler". Da vi forlod Hanne Wilhelmsen sidst, lå hun hårdt såret af pistolskud. Her dukker hun op i en birolle, siddende lammet i en kørestol efter at kuglen har smadret hendes rygrad. Men intellektuelt er den lesbiske politikvinde med den kantede personlighed så skarp som nogensinde, og hun kommer til at spille en afgørende rolle i sagen.

Vik og Stubø involveres også, da han bliver det norske politis forbindelsesled til den gamle bekendte Warren Scifford fra FBI. I det hele taget myldrer det selvfølgelig ind med amerikanske efterretningsfolk, og kompetencestridighederne i forhold til det norske politi er meget underholdende beskrevet. Forfatteren, som er tidligere norsk justitsminister, bevæger sig hjemmevant på scenen for storpolitik og internationalt politisamarbejde i denne bog, som snarere er politisk thriller end kriminalroman.

Vi oplever, hvordan storpolitikken har ændret sig markant efter 11. september. Mistanken rettes straks mod internationale terrororganisationer, men efterhånden som usikkerheden breder sig og kurserne rasler ned på den amerikanske børs står det klart, at der kun er tale om starten på en politisk og økonomisk krise af hidtil usete dimensioner.

Som læser følger man flere personer rundt omkring i verden, men først til sidst løftes sløret for deres rolle i den store sammenhæng. Historien er spændingsmæssigt velkomponeret med mange krydsklip, og længe er man i tvivl om, hvorvidt præsidenten er blevet kidnappet eller hun er forsvundet frivilligt.

Det lykkes således for Anne Holt at kombinere thrillerens skræmmende scenarium, der forekommer (næsten) at kunne ske i virkeligheden, med den indfølte personskildring, hun tidligere har vist sig at mestre.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Ilse M. Haugaard
Faustnummer
26777666
ISBN
9788702055290
Antal sider
373

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser