Anmeldelse
Vejrbidt af Anne Holt
- Log ind for at skrive kommentarer
Anne Holt tager temperaturen på det politiske klima i dagens Norge og stiller skarpt på forskellene mellem nationalisme og nationalfølelse.
Nyheder spreder sig med lynets hast på de sociale medier, og ofte lægger diverse meningsdannere eller influencers ikke fingrene imellem, når de kommenterer på politikernes handlinger eller mangel på samme. Ofte stopper personangrebene end ikke ved hadefulde og personlige kommentarer, men går over i fysisk chikane. Det er blevet et vilkår, som politikere i hele den frie verden må leve med i dag. Anne Holt, der er jurist og journalist, og som selv har været justitsminister, stiller i denne fremragende roman skarpt på det politiske klima i dagens Norge, hvor nogle påberåber sig en borgerlig anstændighed, mens andre vil gå vidt i deres agenda frem mod et Norge fri for indvandring.
Anne Holt tager udgangspunkt i de såkaldte ”Stay Behind-grupper", der opstod i Vesteuropa efter 2. Verdenskrig, og som skulle være parate til at gøre modstand, hvis landene blev besat, så man ikke igen blev "taget på sengen". På daværende tidspunkt var frygten udelukkende rettet mod Sovjetunionen. Anne Holt lader handlingen udspille sig i Norge omkring ”Rådet”, som er en national og idealistisk gruppe på få mænd og én kvinde. Opdraget er helt klart, at man ikke handler, før Norge bliver angrebet af en fremmede magt, men for ét af medlemmerne, justitsminister Tryggve Mejer, er det ikke helt så enkelt, da han mener, at Norge bliver angrebet af højre-nationalister, som vil ødelægge den borgerlige anstændighed i form af det liberale demokrati, som han står for. Han har en nødplan, som han kalder ”Furet/Vejrbidt”, navngivet efter tredje linje i Norges nationalsang. Men hvornår kan planen søsættes?
Advokaten Selma Falk, som blev introduceret i ’En grav til to’, er ved at komme på fode, efter at hun har spillet sig fra familie, hus og job. Hun er kommet til penge, har styr på sin ludomani og arbejder nu som privat efterforsker. På sidelinjen har hun, som sin eneste fortrolige, en traumatiseret og dybt paranoid tidligere politimand, der efter at have levet på gaden, har overtaget den skodlejlighed, hun fik råd til at forlade. Selma har ingen kontakt til sin familie, men hendes kommende svigersøn, Sjalg, forbarmer sig over hende og inviterer hende med til sit og datterens bryllup. Sjalg får dog kun et par timer som Selmas svigersøn, inden han falder død om af et anafylaktisk chok forårsaget af nøddeallergi. Stjernekokken, der har tilberedt middagen, henvender sig til Selma for at blive renset for mistanke, og selv om Selma er i syv sind, tager hendes nysgerrighed over, og hun tager sagen. Sjalg var nemlig ikke bare hendes svigersøn, men også et fremtrædende medlem af Fremskridtspartiet og en meget ihærdig kritiker af justitsministeren.
Vi følger på skift Selma og kredsen omkring justitsministeren og hans familie. Det er en både letløbende og meget spændende handling, som Anne Holt har skruet sammen. Der optræder både navngivne norske politikere og fiktive personer, men det betyder ikke noget for sammenhængen, og som sædvanlig er der ingen løse ende hos Anne Holt. Ud over at være en elementært spændende roman, som er svært at lægge fra sig, er det også en roman, der vækker til eftertanke. Man kan fint starte sit bekendtskab med Selma Falk i ’Vejrbidt’, men læs alligevel ’En grav til to’ først.
Brugernes anmeldelser