Bog

Aha!

Af (
2020
)

Anmeldelse

Aha! af Els Heinsalu og Kristi Kangilaski (Ill.)

13 okt.20

Bogen giver eksempler på, at forskning er både sjov og spændende og minder om, hvor vigtigt det er altid at huske at stille spørgsmål.

Bogen kommer omkring mange interessante mennesker og spændende spørgsmål. Hvis man som barn rigtig gerne vil have svar på alverdens spørgsmål, kan man måske blive journalist eller forsker, når man bliver voksen. Men hvad er så forskellen på at være journalist og forsker? Journalister stiller spørgsmål til andre mennesker, mens forskere i højere grad stiller spørgsmål til sig selv. Hvor kommer ordet "aha" f.eks. fra? Det er opstået hos den græske forsker Arkimedes. Når han havde løst en opgave, råbte han "Heureka", som betyder "Jeg fandt ud af det!". Og det er siden blevet til "aha".

Den italienske forsker Galileo Galilei råbte også "aha!". Han troede ikke på den græske filosof Aristoteles’ påstand om, at hastigheden, ting falder med, afhænger af tingens vægt. Dette afprøvede han ved at gå op i toppen af det skæve tårn i sin hjemby Pisa og nedkaste to kanonkugler med forskellig vægt, på samme tid. Forskeren Issac Newton sad under et træ, da et æble faldt lige ned i hovedet på ham. Og han besluttede at undersøge, hvorfor æblet var faldet lige ned og kke sidelæns eller opad. En sjusket forsker Constantin Fahlberg opdagede sukkererstatningen sakkarin, fordi han glemte at vaske hænder. Og Alexander Fleming opdagede penicillin ved et tilfælde. 

En meget sjov og fin måde at formidle og skabe nysgerrighed på. Forfatteren Els Heinsalu har en doktorgrad i fysik og arbejder dagligt med at få børn til at interessere sig for videnskab. Illustrator Kristi Kangilaski har en utroligt skøn stil med barnlige figurer, masser af detaljer og fuld fart på farverne. Hun har desuden både skrevet og illustreret den meget smukke billedbog Da solen tog på ferie. 

Bogdetaljer

Forlag
Arkimedes
Oversætter
Anja Andersen
Graphic
Kristi Kangilaski
ISBN
978-87-7543-026-0
Antal sider
44

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer