Anmeldelse
Sofies verden - filosofi - fra Descartes til nutiden
- Log ind for at skrive kommentarer
Historiens mest fremtrædende filosoffer optræder på fantasifuld vis i spændende tegneserie for unge.
Sofie er kommet langt, siden hun modtog det mystiske brev med spørgsmålet "Hvem er du?" i første bind. Brevet danner udgangspunkt for en rundtur i vestlig filosofi og giver anledning til en personlig refleksion om formålet med livet og tanker om, hvem den velkendte og dog fremmede er, som kigger tilbage i spejlet.
I bind to ’Fra Descartes til nutiden’ møder Sofie bla. Descartes, Locke, Freud og Marx. Da det går op for Sofies filosofilærer Alberto, at både ham og Sofie i virkeligheden er figurer i en bog, går han i chok. Sofie derimod forsøger at finde en logisk forklaring, men da de vil trække lidt luft udenfor, fører døren ingen vegne hen.
De befinder sig nu i en form for museumsgang, hvor de møder filosoffen Spinoza efter at have overværet en løve æde en antilope lige ved siden af dem. Spinoza kommenterer upåvirket scenariet med en bemærkning om at "Alt i denne verden er et produkt af nødvendighed". Senere støder de også på Alice, der har sit eget eventyr, da Hume vil bevise, hvorledes vores repræsentationer af virkeligheden faktisk kan skabe en opdigtet virkelighed. Da de møder Marx, tager han Sofie med ind i sin s/h stregtegnede verden, hvor han blandt andet fortæller hende, at menneskelige ideologier et resultat af de materielle vilkår, vi lever under. Darwin taler om genetik, om hvordan gode gener nedarves og om naturlig selektion. Disse tænkere er kun en brøkdel af de mange spændende mennesker, der deler deres tanker med Sofie og Alberto på rejsen. Der er desuden endnu et mysterium at forholde sig til, for hvem er Hilde?
’Sofies verden’ er en magisk blanding af filosofi, mystik og fantasi, og hendes karakter er ligefrem og åbenhjertig. Hun er selvbevidst og forholder sig til diskussioner om fri vilje, klima og undertrykkelse. Jostein Gaarders filosofiske historie er tilpasset tiden og forholder sig også til klimaændringerne og Greta Thunberg.
Nicoby Zabus illustrerer begreber som rationalitet med livlige karakterer, der bevæger sig rundt for at fastslå deres pointer. Sofie er ikke tidligere stødt på tilfældige murstensvægge, men i Zabus’ visuelle verden udfolder det sig på fineste vis. Flere steder er det fortællingens visuelle udtryk, der skaber forståelsen. Den grafiske fortælling er tilpasset, så den fungerer rigtig godt i dette format, og nogle steder er den originale tekst erstattet af mennesker, der er sat ind i historien. Komplekse teorier serveres således med masser af visuelle hjælpemidler, men alligevel er historien virkelig tæt og tager lang tid at læse. Tiden er dog godt givet ud med den fine og kloge fortælling.
Brugernes anmeldelser