Bog

Utrolige os : Sådan overtog mennesket verden

Af (
2022
)

Anmeldelse

Utrolige os - sådan overtog mennesket verden

28 okt.22
AfMetteline Lykke Rasmussen
Skribent

Den verdensberømte forfatter har skrevet en interessant og flot bog til børn om menneskets udvikling og indflydelse på verden. 

Den israelske historiker Harari indleder sin bog med at dedikere den til alle skabninger gennem tiden: "Vores forfædre gjorde verden til det, den er. Vi kan beslutte, hvordan verden skal blive".

Forrest i bogen er en historisk tidslinje fra 6 millioner år tilbage i tiden, hvor urmoderen til både mennesker og chimpanser eksisterede, og frem til 15.000 år tilbage i tiden, hvor Sapiens kom til Amerika. Bag i bogen er et historisk kort over verden, hvor vi ser Afrika som Sapiens oprindelsessted og en illustration af menneskets udbredelse over tid rundt i verden.

Bogen er inddelt i fire kapitler: Mennesker er dyr, Sapiens’ superkraft, Hvordan levede vores forfædre? og Hvor blev alle dyrene af? Den drivende kraft i fortællingen er, hvad der adskiller os fra dyrene, og hvorfor det var mennesket, der overtog verden. Menneskets superkraft er vores forestillingsevne, fortæller Harari, fordi den får os til at indgå i fællesskaber og til at samarbejde. At kunne forestille sig mulige årsager og fremtidige virkninger giver os evnen og en trang til at fortælle historier. Historier kan lede til fælles fortællinger, og troen på en fortælling kan lede til regler, som alle i samme stamme indretter sig efter.

Harari fortæller medrivende om evolution og DNA, hvordan Sapiens nedstammer fra dyrene og de tidlige forskellige menneskeracer Denisovaerne, dværgene fra Flores, Neanderthalerne. Der har sandsynligvis eksisteret andre tidligere menneskeracer, som vi slet ikke har kendskab til, men Harari lægger vægt på, at videnskaben ikke kan forklare alt. Der er så meget, vi ikke kan vide med sikkerhed, og videnskaben kræver bevis. Med vores forestillingsevne kan vi have mange ideer om, hvad eksempelvis stenaldermenneskene tænkte, men vi kan ikke bevise det. Vi kender til hver en detalje fra månelandingen, men der er sket mindst lige så store begivenheder gennem historien, som vi intet kendskab har til, for et "tykt tæppe af tavshed" gemmer på titusinder af års historie.

Bogen er fascinerende læsning, og emner som evolution, religion og kapitalisme perspektiveres til både uddøde dyr, stenaldermennesket og læserens eget liv. Det er videnskab omsat til historiefortælling af den bedste slags, nemlig den hvor man får lyst til at vide mere, ligesom Harari også inspirerer til at bruge vores superkraft, forestillingsevnen, til at gøre verden til et bedre sted.

Utrolige os er udtryksfuldt og dramatisk gennemillustreret af Ricard Zaplana Ruiz. Hararis Sapiens er også udkommet som graphic novel men Utrolige os henvender sig til de yngre børn. Den kan læses af børn fra cirka 10 år, men vil også fungere glimrende som højtlæsningsbog for yngre børn.

Bogdetaljer

Forlag
CARLSEN
Oversætter
Joachim Wrang
Faustnummer
62958405
ISBN
9788727007960
Antal sider
0

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser