Bog

Manden, der fik skåret sin hjerne i skiver : og 49 andre vilde videnskabelige forsøg

Af (
2020
)

Anmeldelse

Manden, der fik skåret sin hjerne i skiver : og 49 andre vilde videnskabelige forsøg af Kristoffer Frøkjær

25 maj.20

Letlæst, underholdende og overraskende bog ser nærmere på 50 videnskabelige forsøg i børnehøjde.

Har du nogen sinde overvejet, hvor mange gange et mennesker prutter i løbet af et døgn? Det og 49 andre svar på spørgsmål, du ikke vidste, du havde, får du i ’Manden, der fik skåret sin hjerne i stykker’.

Kristoffer Frøkjær er videnskabsjournalist, og har tidligere bl.a. skrevet bogen: Eske Willerslev – gør det døde levende om forskeren Eske Willerslev og hans forskning indenfor DNA. Denne gang er målgruppen børn fra ti år, men nysgerrige voksne kan også sagtens læse med.

I en humoristisk tone fortæller Frøkjær korte historier om både store og små og kendte og mindre kendte forsøg. Jeg vidste f.eks. ikke, at CIA i 1960’erne eksperimenterede med at lave en spionkat. Eller at fysikeren Boris Morukov lavede et forsøg med 11 russiske mænd i 1986, som skulle blive i sengen i et helt år for at forsøge at undersøge virkningen af manglende tyngdekraft på kroppens muskler. Andre forsøg er mere kendte (i hvert fald for voksne), som f.eks. Pavlovs hunde og H.C. Ørsteds eksperimenter med elektromagnetisme.

De enkelte historier er ikke udvalgt efter at skulle beskrive videnskabens 50 vigtigste forsøg eller lignende. I stedet er Frøkjær gået efter historier med underholdningsværdi, der pirrer nysgerrigheden. For når man bliver nysgerrig, kommer der viden, og viden bliver til udvikling, som han fortæller i et interview om bogen.

Teksten er letlæst, og hvert forsøg beskrives på et par siden sider med illustrationer og faktabokse. I forordet fortæller Frøkjær at al viden stammer fra videnskabelige artikler, interviews med forskere og andre troværdige kilder. Der er dog ingen direkte kildehenvisninger, hvis læseren skulle få lyst til at læse mere.

Man kan både læse bogen et kapitel ad gangen eller i et stræk. Læser man den sammen som familie, er der garanti for både fnis, forargelse og forundring og mulighed for masser af snak.

’Manden, der fik skåret sin hjerne i stykker’ er en sjov og spændende indføring i videnskabens verden, som måske kan vække lyst til mere, og under alle omstændigheder både underholder og oplyser.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
48107966
ISBN
9788740052671
Antal sider
135

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer